Kirjoitettu: 3.2.2017

Jos hieman kärjistää, meitä on työelämässä introverttejä, jotka miettivät tarkkaan, mitä sanovat. Ja toisaalta on ekstroverttejä, jotka puhuvat ääneen, jotta tietäisivät itsekin, mitä ajattelevat.  Äänekäs ja vahva mielipide saa usein isomman painoarvon, jolloin arempien tai introverttien arvokas tieto jää liian helposti hyödyntämättä ryhmätyöskentelyssä.

Minuuttikierros antaa kaikille tasapuolisen ja samanlaisen mahdollisuuden osallistua ja antaa oman panoksensa. Jokaisella on tasan minuutti, siinä ajassa saa jäsentää ajatuksensa haluamallaan tavalla tai vaikka lahjoittaa hiljaisuutta, jos tällä kertaa kokee sen olevan tarpeellista. Toisen minuuttia ei kommentoida vaan minuutin jälkeen on seuraavan vuoro.

On mainiota seurata ihmisiä, jotka ovat etukäteen sitä mieltä, että minulla ei ole mitään asiaa. Joka kerta muutama yllättää itsensä ja joku jopa koko ryhmän. Menetelmä tuottaa hienoja puheenvuoroja. -Jani, oivalluttaja.


Perjantai-idea on blogin vakituinen kategoria
. Kerran viikossa esittelemme erilaisia ideoita ja menetelmiä ja niiden sovelluksia kuukauden ideapakasta. Helmikuun pakkana on Oppiminen & Ryhmätyöskentely.

HUOM! Tuote on poistunut valikoimastamme. Päivitetty versio tästä pakasta on Fasilitointi ja ryhmän ohjaaminen. Lue myös täältä lisää.

1 ajatus kohteelle “Ideaperjantai: Minuuttikierros

  1. […] Minuuttikierros on tasan yksi minuutti jokaiselle osallistujalle. Osallistuja päättää itse haluaako käyttää ja täyttää minuuttinsa puheella kokonaan, käyttää osan minuutista puhumiseen ja lahjoittaa lopun ajan hiljaisuutta muille tai pysyä hiljaa koko minuuttinsa ajan. Joka tapauksessa jokaisella on tasan se minuutti käytössä, sitä ei keskeytetä eikä toisen minuuttia kommentoida. Fasilitoija voi hyödyntää adjektiiveja Minuuttikierroksessa pyytämällä jokaista ottamaan kaksi-kolme adjektiivia ja kuvaamaan omaa työtään niiden kautta minuutin ajan. Jokainen pääsee kertomaan ajatuksiaan tai tuntemuksiaan ja tästä muodostuu kokonaiskäsitys ryhmälle, miltä toisista tuntuu ja missä mennään. […]

Kommentointi on suljettu.