Kirjoitettu: 13.5.2024

Tuoteperheen uusi jäsen: Fasilitointi ja ryhmän ohjaaminen!

Fasilitointi ja ryhmän ohjaaminen on napakka, monipuolinen ja mukana kulkeva perustietopaketti jokaisen osallistumista ja osallistamista kehittävän takataskuun. Pakka sisältää erilaisia perusmenetelmiä fasilitointiin, ryhmäytymiseen ja ryhmätyöskentelyn aktivoimiseen.

Halusimme kehittää pakan, joka tukee osallistamista ja ryhmän ohjaamista ihan perustasolla. Tämä on hyvä työkalupakki työelämän, oppimisen ja ryhmätyöskentelyn kehittämiseen varsinkin aloitteleville fasilitaattoreille. Tosin suosittelemme pakkaa aloittelevien fasilitoijien lisäksi kaikille projektipäälliköille, tiiminvetäjille, opettajille, kouluttajille, ryhmänvetäjille, seminaareihin, yhteisopettajuuteen, järjestötoimijoille sekä jokaiselle, joka kaipaa perusmenetelmiä ja haluaa vaikuttavuutta yhteistyöhön.

Erään pakan evoluutio

Vaikka kyseessä on sinänsä upouusi tuote, uusin ideapakka on samalla myös Ideapakoista vanhin!

Ideapakan tarina alkaa aika lailla samaan aikaan kuin tämän pakan tarina. Ideapakan luoja ja alkuperäinen kehittäjä Reetta Koski halusi tehdä jotain konkreettista – jotain mitä voi tiputtaa varpaille. Syntyi Pakallinen ideoita ja ensimmäinen Ideapakka.

Kelataan vuosia eteenpäin, Reetan ura ja työt olivat edenneet muualle ja Jani oli napannut Ideapakan hoiviinsa. Sinisen pakan tarina jatkui, mutta nimi ehti vuosien varrella olla monissa muodoissa kuten ’oppiminen, ryhmätyöskentely’, Oppiminen & Ryhmätyöskentely ja Oppiminen ja ryhmätyöskentely.

Ideapakan ytimessä on aina ollut ketterä kehitys ja halu elää työelämän kyljessä tiiviisti. Maailma sinisen pakan ympärillä muuttui kuitenkin jatkuvasti: työelämään on tullut mm. digialustoja ja etätöitä, ja muutosten myötä myös erilaisia ryhmän ohjaamisen tarpeita. Siksipä myös tuotteen on täytynyt muuttua ajan mukana. Menetelmiä on vuosien varrella päivitetty uusiin painoksiin. Lisäksi pakkojen ulkonäkö on muuttunut selkeämmäksi ja saavutettavuus parantunut, päivittyipä logo ja Ideapakan ilmekin siinä ohessa.

Tuttu sininen pakka oli pitkään Ideapakan parhaiten myyviä pakkoja, vaikka nimeltään olikin kahteen suuntaan kallellaan. Mikä oikein yhdistääkään oppimista ja ryhmätyöskentelyä? Vastaus on tietenkin osallistaminen ja ryhmän ohjaaminen erilaisissa muodoissaan. Nyt pakka on kokenut jälleen päivityksen, tällä kertaa osallistaminen ja ryhmän ohjaaminen johtoajatuksena. Samalla sinisestä pakasta tuli harmaa ja se sai osuvamman nimen – Fasilitointi ja ryhmän ohjaaminen. Tämän julkaisun yhteydessä vanha sininen pakka pääsee ansaitulle eläkkeelle ja sisältö elää päivitetyssä muodossaan.

Fasilitointi ja ryhmän ohjaaminen -Ideapakan löydät upeassa harmaassa ulkoasussaan verkkopuodistamme.

Huom! Jos sinulla on jo joku versio sinisestä Oppimisen ja ryhmätyöskentelyn pakasta ja epäröit tämän pakan hankkimista, ota meihin yhteyttä niin vertaillaan pakkojen sisältöjä yhdessä!