Kirjoitettu: 15.12.2023

Joulu kolkuttelee jo ovella ja sitä seuraa vuoden vaihtuminen. Meillä on ollut tapana summailla Ideapakan vuotta aina joulukuussa. Summailulle on paikkansa erilaisissa elämän ja toiminnan taitekohdissa – vuoden päättyminen on hyvin tunnettu ja paljon käytetty, luonnollinen päätepysäkki vanhalle. Taaksepäin katsominen antaa kuvaa kokonaisuudesta, paketoi ajatuksia jo tehdystä ja kirkastaa ajattelua ja suunnitelmia uudelle. Vuoden alkaminen onkin tunnetusti suurten suunnitelmien aikaa. Uudenvuodenlupaukset saattavat olla usein vähän turhankin mahtipontisia, mutta jos kuluneelle vuodelle tekee summauksen ajatuksella, hahmottaa paremmin myös toimivia lupauksia ja saavutettavia tavoitteita alkavalle vuodelle.

Jos tarvitset summailuun apuja, tsekkaa meidän blogista menetelmiä yksin tehtävään reflektioon, tiimin yhteiseen retroon sekä organisaation vuosikatsaukseen. Ja olihan meidänkin pakko ottaa käyttöön joku summaukseen sopiva rekflektiomenetelmä, joten käytettiin Oppimismatriisia pitkästä aikaa!

Vuoden paketointia meidän näkökulmasta

Ajankuva on varmaan monille muillekin kuin meille ollut samankaltainen: tavallaan on palattu normaaliin, mutta aikaa varjostaa moni asia. Kansainvälisesti varjo on sodan ja terrorismin näköinen, kotimaassa tulevaisuus mietityttää monia niin taloudellisesti kuin muillakin tavoilla. Toisaalta hyvääkin on tapahtunut, eli työelämä muuttuu ja monimuotoistuu, ja se näkyy ihmisten työarjessa. Asiantuntijan tehtävät voi tehdä etänä mistä vain fiksusti sovitettuna, jolloin yhteen kokoonnutaan joko viikoittain tai sovituin aikavälein. Ja iso osa työstä onnistuu paikasta riippumatta – työstä on aidosti tullut monipaikkaista eli hybridityötä.

Fasilitointi näyttäytyy monenlaisena näin ammattilaisen silmin. Jonkin verran organisaatiossa kaivataan – meiltä ainakin on kysytty ja myöskin toteutettu – nimenomaan lähitoteutuksia, vaikka etänäkin olisi onnistunut. Kaipuu samaan huoneeseen ja ihmiskontaktiin saattaa olla ihan vastareaktio pakkoetäilylle. Se on erittäin ymmärrettävä heiluriliike sille, kun oltiin pandemiavuosina pelkästään etänä. Toisaalta, vaikka osallistumisen mahdollisuudet ja osallistumisen monimuotoisuus ovatkin kasvaneet, emme ole ihan vielä perillä siellä, että olisi aidosti tasavertainen osallistumisen tunne paikasta riippumatta. Eri asiat ovat vahvuuksia lähitilanteessa ja -vuorovaikutuksessa kuin etänä. Molempien osallistumistapojen vahvuuksia tunnistamalla ja hyödyntämällä saadaan varsin mielekäs osallistumisen kokemus kyllä kaikille ja me kehitetään työkaluja ja fasilitointiapua tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Hybridifasilitoinnissa apuna ovat jatkuva työkalujen päivittäminen ja hyvät digialustat (mm. Mural ja Miro, kurkkaa lisää Ideapakan templaattisivulta). Hyvin vähän on muuttunut monipaikkaisen fasilitoinnin periaatteista eikä mitään suurta ja mullistavaa ole nähty työkalurintamalla, joten vanhalla tutulla kaavalla mennään ainakin toistaiseksi.

Pidän hybridityöstä valmennuksia tasaiseen ja katsoin pari vuotta vanhoja kalvoja ja aito kysymys on, että onko mikään siinä oikeasti muuttunut? – Jani

Olihan meillä jotain uutta pakkojen rintamallakin eli tuotiin uusi pakka ihan uudella kulmalla fasilitoinnin tueksi: Fasilitointi ja piirtäminen. Pakka keskittyy piirtämiseen osana fasilitaattorin työkalupakkia ja yhteistä tekemistä – oli se sitten kokouksia, kehittämistä, yhdessä ajattelua tai visuaalisen ajattelun hyödyntämistä. Piirtäminen tässä kontekstissa on nimenomaan ajattelemisen työväline, joten tässä pakassa piirtämisen lähtötaidoilla ja tyylillä ei ole suurta merkitystä. Riittää, että kuvista ja kuvioista saa selvää. Ihanan piirustelun pakan on käsikirjoittanut Tiina Hoskari.

Alkuvuoteen puolestaan on tulossa jotakin aivan uutta, päivitetään Arto Eskelisen (Ketterän fasilitoinnin toinen käsikirjoittaja) kanssa tiimin valmentaminen tähän aikaan ja julkaistaan uusi Tiimin valmentamisen ideapakka. Pakan fokuksessa on tapa hahmottaa tiimin yhteisen tekemisen vaiheita sekä kohdistaa työkaluja juuri siihen kehityskaaren kohtaan, missä kulloinkin ollaan. Edellinen tiimivalmentamisen pakka oli hyvä, mutta keskittyi eniten tiimiyrittämiseen ja tähän uuteen haluttiin tuoda enemmän ketterän tiimin ja tiimin kehityskaaren varrelle täsmätukea. Yhteistä vanhaan on toki muutaman menetelmän verran.

Niin kuin hyvään verkkokauppaan kuuluukin, saatiin tarjolle vihdoinkin lahjakortti. Jos jostain syystä sinäkin olet lahjojen kanssa vielä mietintävaiheessa, niin tässä on hyvä idea tiimille, kollegalle ja kelle tahansa oppimisen nälkäiselle läheiselle!

Hyväntekeväisyys

Tavaksi on tullut laittaa yrityksen joulumuistamiset rahana hyvää tekevälle taholle. Me pohditaan yhdessä aina loppuvuodesta mikä taho on meidän sydäntä lähellä ja maailman tilanne huomioiden. Tänä vuonna lahjoitettiin:

  • Lääkäreille ilman rajoja, tekevät tärkeää työtä monessa paikassa. Jos innostut, lahjoita sinäkin!
  • Toinen tärkeä kulma on olla avuksi ja hyödyksi paikallisesti, joten lahjoitettiin Hope ry:lle. Kerätyt varat käytetään vähävaraisten lapsiperheiden ja huostaanotettujen lasten tukemistyöhön Suomessa. Tästä lisätietoa.

Aika lailla sattumalta tuli myös mahdollisuus pistää hyvä kiertämään, joten tartuttiin toimeen. Kun Ideapakka uudisti parin pakan ilmettään, meille jäi ns. vanhan ilmeen pakkoja varastoon eikä haluttu heittää niitä pois. Sisältö kuitenkin on sitä samaa timanttia kuin uudemmatkin, joten kyseltiin Linkkarissa, innokkaita löytyi ja pakkoja meni mm. keskolaisille, Humakin kulttuurituottajille, Laureaan opiskelijoille, Mukamas Learningin tiimille jne. Tuli hyvä mieli itselle kun pystyi laittamaan käytännön työkaluja jakoon.

Kiitokset!

Me toivotetaan kaikille hyvää joulua 2023. Kiitokset kuluneesta vuodesta someyhteisöille niin Facebookissa, Instagramissa kuin LinkedInissäkin. Kiitokset kaikille asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja sinulle, joka luet tätä.

Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2024!

– Jani ja Saana