Kirjoitettu: 13.11.2020

Ryhmätyöskentelyssä erilaiset näkökulmat ovat oivalluksen lähde ja avain kokonaisuuden parempaan hahmottamiseen. Omiin ajatuksiin jumiutuminen saattaa blokata luovuutta, ideointia tai kehitystyötä. Näkökulmilla pallottelu ja avoin haastaminen on opettavaista ja sitä voi harjoitella ryhmässä vaikkapa alla olevan menetelmän avulla. Samalla ryhmässä pystytään kokoamaan olevassa olevia käsityksiä ja luoda pohjaa yhteisnäkemykselle halutusta aiheesta.

Ketjukirjoittaminen

Ketjukirjoittaminen, joka tunnetaan myös nimellä Brainwriting, on yksilö- ja ryhmää hyödyntävä kirjoitustehtävä, jossa tuotetaan tekstiä vuoroittain. Tarvitset vain kynän ja paperia tai etävaihtoehtona jaetun kirjoituspohjan. Menetelmän jujuna on se, että omaan ”paperiin” eli näkökulmaan tulee tekstimuodossa muiden lisäyksiä, ajatuksia ja huomioita, jolloin oma tapa ajatella käsiteltävää aihetta rikastuu ja laajenee.

  1. Pyydä jokaista valitsemaan aihe, joka voi olla eri kirjoittajilla eri. Kirjoittakaa aiheesta omin sanoin älkääkä pyrkikö täydellisyyteen. Teksti on pohdintaa ja hyvä pohja seuraavalle kirjoittajalle. Aiheiden tulee olla sopivan väljiä, jotta jokaisella on sanottavaa.
  2. Rajaa kirjoitusaika ja -pituus, esim. 5 min ja puolikas A4. Kun kierros on ohi, jokainen vaihtaa seuraavaan aiheeseen ja täydentää edellisten kirjoittajien tuotoksia.
  3. Kierroksia voi olla 3–4 riippuen ryhmän suuruudesta ja käytettävissä olevasta ajasta, jonka jälkeen kirjoitus palaa aloittajalle rikastetuin näkökulmin.
  4. Voit myös ketjuttaa kirjoitustehtävän siten, että yksilövuoron eli aloitusvuoron jälkeen ryhmästä muodostetaan pareja tai kolmen hengen ryhmiä. Oma kirjoitettu teksti annetaan parille tai kolmen hengen ryhmälle, jolloin kirjoitus altistuu erilaisille näkemyksille ja syventyy vuorovaikutuksen kautta.
  5. Käytä ketjukirjoitusta pohjana seuraavalle työvaiheelle, jossa haluttua asiaa jatkotyöstetään, lähdetään hakemaan ratkaisuja tai havaittua ongelmaa käytetään esim. ideoinnin lähteenä.

Fasilitointi on yhdessä ajattelua ja tekemistä, sitä voidaan työelämässä edistää monin eri työtavoin ja menetelmin. Lue lisää fasilitoinnista täältä. Ketjukirjoittamisen löydät Oppimisen & Ryhmätyöskentelyn Ideapakasta – 49 muun oivallisen fasilitointimenetelmän kanssa.

1 ajatus kohteelle “Fasilitointi: Syvennä näkökulmia ketjukirjoittamisella

  1. […] Alkuun on hyvä saada osallistujien luovuutta lämmiteltyä ja kaikkien suu auki. Ideoiden laadulla ei ole mitään väliä, tärkeintä on määrä. Saattaisin asettaa työvaiheelle suhteellisen avoimen otsikon ja käyttää menetelmää Post-it 2 me, eli hahmottaa kysymyksen ns. hyviä ja huonoja puolia. Jos taas ryhmälle toimii paremmin yksilöllinen työvaihe, niin voitaisiin miettiä sopivia kysymyksiä ja kokeilla raakakirjoitusta eli Brainwritingia. […]

Kommentointi on suljettu.