Kirjoitettu: 16.10.2020

Yhteistyö monissa muodoissaan, yhteisten ongelmien ratkaiseminen ja yhdessä uuden luominen ovat keskeisiä työelämässä kohdattavia tilanteita. Ryhmässä yhdistyy paljon hyvää: monipuolinen osaaminen, erilaiset näkökulmat ja toimintamallit. Yhdessä toimiva tiimi osaa tukea jokaisen jäsenensä osaamista ja kuunnella erilaisia mielipiteitä. Vuorovaikutuksessa levitetään tietoa, jalostetaan ideoita ja ratkotaan ongelmia. Ja mikä tärkeintä, vuorovaikutuksen avulla saadaan esille yhteisiä merkityksiä.

Oppimiskahvila

Oppimiskahvila on käytännöllinen ja luova tapa rikastuttaa keskustelua. Rakkaalla menetelmällä on monta nimeä: Oppimiskahvila, Learning Cafe, World Cafe tai Ideapakassa Radikaali fasilitointi  siitä on muunnelma nimeltään Baarikierros. Kyseessä on kuitenkin sama menetelmä, periaatteet kuvataan alla.

Tarvitset tusseja ja fläppipaperia, kertakäyttöpöytäliinoja tai sopivan etätyöalustan – tätä kirjoittaessa Zoom mahdollistaa pienryhmät ja niiden välillä liikkumisen vapaasti, mutta Teamsiin se on vasta tulossa.

  1. Järjestä tila ensin kahvilamaisesti pöydiksi.
  2. Numeroi sen jälkeen pöydät ja laita niihin värikyniä ja iso fläppipaperi tai pöytäliina, johon voi kirjoittaa.
  3. Jaa ryhmät pöytäkunnittain. Jokaisesta pöydästä valitaan kirjuri/ohjaaja. Kirjuri pysyy paikallaan ja osallistujat kiertävät kaikki pöydät läpi.
  4. Anna pöydille erilaiset keskustelutehtävät. Keskustelun voi käynnistää jollakin virikkeellä tai kysymyksellä. Pöydissä keskustellaan annetuista aiheista ja kaikki pöydän ääressä istuvat voivat kirjoittaa ja piirtää paperiin.
  5. Kun keskusteluaika päättyy, kaikki muut paitsi kirjuri/ohjaaja vaihtavat pöytää. Uudessa pöydässä aloitetaan uusi keskustelu käymällä ensin kirjurin johdolla läpi, mitä edellinen ryhmä on keskustellut. Tämän jälkeen keskustelua jatketaan eteenpäin.
  6. Keskustelua käydään, kunnes kaikki pöydät on kierretty. Haluttaessa voidaan palata alkuperäiseen pöytään ja niistä voidaan tehdä yhteenveto kaikille osallistujille.

Fasilitointi on yhdessä ajattelua ja tekemistä, sitä voidaan työelämässä edistää monin eri työtavoin ja menetelmin. Lue lisää fasilitoinnista täältä. Oppimiskahvilan löydät Oppimisen & Ryhmätyöskentelyn Ideapakasta – 49 muun oivallisen fasilitointimenetelmän kanssa.

HUOM! Tuote on poistunut valikoimastamme. Päivitetty versio tästä pakasta on Fasilitointi ja ryhmän ohjaaminen. Lue myös täältä lisää.