Kirjoitettu: 10.3.2023

Edellisessä blogissa palattiin perusjuttujen ja tietyllä tapaa klassikkomenetelmien pariin. Tällä kertaa jatketaan samalla teemalla, eli mitä me voimme tehdä erityisesti lähitoteutuksissa? Mitkä mekanismit ovat käyttökelpoisimpia naamatusten ja mistä lähifasilitoinnissa hyödytään osallistujina eniten?

Menetelmä pallotellaan on yksinkertaisuudessaan selkeä – se henkilö on vuorossa, jolla on pallo. Sama ajatus on käytössä klassikossa puhujan keppi (eng. talking stick), jossa Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen kulttuurista lainataan ajatusta, jossa puhua saa vain määrätty henkilö kerrallaan. Tavallisissa fasilitoinneissa esine voi olla ihan arkipäiväinen ja siihen ei kannata yhdistää mystiikkaa: tavallinen, mielellään pehmeä pallo riittää.

Menetelmän vahvuuksina on selkeys vuorovaikutuksessa sekä vaihtuva vuoro. Kun pallo on sinulla haluamasi ajan, kenelläkään ei ole oikeutta keskeyttää tai huudella väliin. On sinun vuorosi niin kauan kuin tarvitsee ja kun vuoro vaihtuu, on sinun tehtäväsi antaa vuoro seuraavalle. Fasilitoija voi ohjeistaa miten signaloidaan seuraavalle, että vuoro siirtyy. Pallon pitelijä ottaa kontaktia seuraavaan, vieressään tai ringin toisella puolella, ja saatuaan kontaktin heittää pallon ja on seuraavan osallistujan vuoro.

Menetelmä kulkee toisinaan myös nimellä signaalirinki. Tarkoituksena on, että kaikki saavat vuoronsa, jolloin signaali on kiertänyt täyden ringin, vaikkei signaali menisikään tietyssä järjestyksessä. Rinkiä voi kokeilla jopa ilman esinettä, eli äänellä tai eleellä. Tällainen signaali voidaan ottaa vastaan samalla tai täydentävällä äänellä tai eleellä. Monissa ryhmissä voi olla hyödyllistä antaa ryhmän kokeilla ja yhteisen kokeilun perusteella muodostaa oma tapansa.

Ohjeista näin

Pallotellaan on fyysinen purkumenetelmä, jota voi käyttää tarinankerrontaan. Menetelmä auttaa järjestelemään tapahtunutta ja vahvistamaan oppimista. Tarvitset vain pehmeän pallon heiteltäväksi.

  1. Pyydä osallistujat rinkiin.
  2. Fasilitaattori voi aloittaa kertomalla esim. Itselleen arvokkaimman oivalluksen ja idean, minkä vie tilaisuudesta mukanaan.
  3. Hän heittää pallon seuraavalle, joka tiivistää omasta mielestään arvokkaimman idean ja heittää pallon taas seuraavalle jne.
  4. Käykää kierros läpi, kunnes kaikki osallistujat ovat saaneet sanottavansa.

Samat mekanismit ovat fasilitoinnin keskiössä, oli toteutustapa naamatusten, etänä tai hybridinä. Etänä on hankalampi pallotella, mutta pienillä sovelluksilla sekin onnistuu. Jos haluat vaihtoehtoja pallottelulle, kokeile etänä heittää näkymätöntä palloa tai sovella edellä kuvattua signaalirinkiä lähettämällä ääni tai ele ja sopikaa tarvittaessa ryhmän kanssa, miten viesti vastaanotetaan.

Pallotellaan ja 40 muuta fasilitoinnin menetelmää löydät Radikaalin fasilitoinnin ideapakasta. Pakka sopii fasilitoinnin perusteet tunteville, rohkeille kouluttajille, sekä kehittymiskykyisille ryhmänvetäjille ja projektipäälliköille. Radikaalin fasilitoinnin menetelmät tähtäävät täyttämään tavallisen fasilitoinnin jättämää tyhjiötä.

2 ajatusta kohteelle “Fasilitointi: Etänä on hankalampi pallotella

  1. […] tilassa ja läsnä.  Ideapakan kaksi edellistä blogia, menetelmistä yksin-kaksin-kaikki sekä pallotellaan, palaavat toisaalta fasilitoinnin perusteisiin ja toisaalta menetelmiin, jotka toimivat erityisen […]

  2. […] on blogattu Ideapakan aikaisemmissa bloggauksissa keskittyen tasapuoliseen osallistumiseen, vuorovaikutuksen selkeyteen sekä yhteiseen […]

Kommentointi on suljettu.