Kirjoitettu: 12.11.2021

Uusi Ideapakka: Ideointi ja luovuus

Ideointi ja luovuus ovat taitoja ja työtapoja, joilla voidaan ratkaista ongelmia, luoda yhdessä uutta ja kehittää toimintaa. Uusin Ideapakkamme keskittyy näiden työelämän taitojen ja tapojen vahvistamiseen. Pakka sisältää menetelmiä, joiden avulla ideoit, luot uutta, kehität ratkaisuja ja ratkot visaisiakin ongelmia. Pakka on jaettu neljään eri osioon: ongelman rajaaminen, ideointi, lateraali ajattelu sekä valinta ja syventäminen. Eri osiota seuraamalla rakennat helposti myös kokonaisen ideointiprosessin. Menetelmäkortteja on pakassa 48 ja niissä esitellään lukuisia sovelluksia ja variaatioita tuttuihinkin menetelmiin. Löydät pakan verkkopuodistamme.

Ideointi ja luovuus päivittää vanhan tutun Fasilitointi & Ideointi -pakan ja samalla sen sisältö jakaantuu kahteen. Pakka on ollut yksi rakastetuimmista tuotteistamme, rohkenemmeko kutsua oikein klassikoksi, mutta koimme sen ansaitsevan päivityksen ja fiksun fokusoinnin. Uudessa muodossaan se vastaa entistä paremmin työelämän haasteisiin. Kummatkin pakan osa-alueet, sekä fasilitointi että ideointi, ansaitsevat oman Ideapakkansa. Fasilitoinnin perusteisiin keskittyvä pakka julkaistaan alkuvuodesta.

Jos olet Ideapakkojen suurkuluttaja tai muuten vaan fani, Ideointi ja luovuus sisältää sinulle monta tuttua menetelmää Fasilitointi & Ideointi -pakasta päivitettyinä versioina. Olemme lisänneet pakkaan paljon uutta sekä päivittäneet sisällön vastaamaan etätyön tarpeita. Pakka sai tietysti muutoksen ohessa myös komean uuden ulkoasun!

Ideaperjantai: Määrä tuottaa myös laatua

Ideaperjantain menetelmä 100 ideaa on napattu uudesta ideoinnin pakastamme. Lue alta aivoriihitekniikasta, jonka avulla käynnistät ideoinnin ja haastat tavanomaiset ideat.

100 ideaa

100 ideaa on ideoinnin tekniikka, jolla laitetaan ideointi käyntiin ja suuren määrän avulla on tarkoitus tuottaa mukaan myös helmiä. Menetelmän toimivuus perustuu siihen, että ihminen tuottaa ensin jo kokeiltuja ja turvalliseksi havaittuja ratkaisuja. Niitä on helppo tuottaa esim. 3–70 kappaletta.

Kun haastetaan ylittämään tavanomaiset ideat, on löydettävä täysin uusia ideoita ja yhdisteltävä ideoita uudelleen. Joskus ne ensimmäiset ideat voivat olla jo helmiä, mutta ne myöhemmin syntyvät ideat tuovat esiin näkökulmia, jotka eivät olisi tulleet esiin ilman haastetta. Tämä johtaa uuteen ajatteluun ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Käytä menetelmää tehostamaan innovointia ja helpottamaan ideoiden syntyä. Tarvitset yhteisen alustan tai paperia ja kyniä sekä halutessasi ajanottokellon.

  1. Jaa osallistujat sopivan kokoisiin ryhmiin ja valitkaa kuhunkin kirjuri tarvittaessa.
  2. Laske ideat joko taulukkoon tai anna ryhmille sata tarralappua. Jokainen lappu edustaa uutta ideaa. Ideoilla ei kannata olla mitään laatuvaatimuksia, sillä määrä alkaa tuottaa laatua.
  3. Haasta ryhmät tuottamaan 100 ideaa. Aseta tiukka, esim. 20 min aikarajoitus, jolloin kaikissa tarralapuissa tulee olla jokin idea. Tiukan aikarajan ja haasteen ideana on saada ryhmät kirjaamaan toteuttamiskelvottomilta kuulostavia ajatuksia, joita ei väljemmässä työskentelyssä tulisi esiin.

Sadasta ideasta kannattaa pitää kiinni, eikä se ole niin toivottoman suuri määrä kuin miltä kuulostaa. Kokeile myös tehostaa ideointia ja luoda hyvää tunnelmaa taustamusiikin avulla.

 

1 ajatus kohteelle “Uusi Ideapakka – Ideointi ja luovuus

  1. […] suuntana tai konkreettisina tuloksina tai lopputulemana. Ideoinnin hengen tiivistää menetelmä 100 ideaa ja tiedän innovoinnin prosesseja, joissa sata on hyvä alku ja tähtäin on kolminkertainen! […]

Kommentointi on suljettu.