Kirjoitettu: 3.6.2022

Jokainen tiimi hyötyy unelmoinnista. Tulevaisuudesta voidaan rakentaa yhdessä unelmia, konkreettisempia suunnitelmia ja tavoitteita sekä yhdessä linjattuja ja aikataulutettuja osatavoitteita. Tulevaisuutta hahmotellessa erilaiset kysymykset ovat tyypillinen tapa lähestyä unelmia. Missä meidän tiimi on viiden vuoden päästä? Miltä tämä projekti näyttää vuoden päästä? Mitä visioita, ideoita ja kehityskohteita meillä on pöytälaatikossa, joita kannattaisi työstää?

Unelmia syntyy tiimeissä koko ajan, vaikka niitä ei kutsuttaisi sillä nimellä. Osa unelmointia ja tulevaisuuden suunnittelua on ne vähän villimmätkin ideat ja rohkeammat haaveilut, joita fiilistellään kahvipöydässä lauseilla, jotka alkaa sanoilla ”Oispa siistiä, jos..”.

Unelmointia fasilitoidessa kannattaa hahmottaa tulevaisuutta myös visuaalisin keinoin, jolloin haaveista kehittyy tiimille konkreettinen kuva. Unelmatulevaisuuden kuvien avulla voidaan jatkossa rakentaa tiekarttoja, joita pitkin kuljetaan yhdessä: visuaalinen esitys unelmista on luova tapa ohjata ajattelua kohti konkreettisempia suunnitelmia ja tavoitteita.

Tavoitteen asettaminen seuraa unelmointia. Voit lukea lisää tavoitteiden asettamisesta aikaisemmasta blogistamme. Tavoitteet ovat selkeitä ja rajattuja askeleita kohti unelmia ja niitä kannattaa pilkkoa erillisiin osatavoitteisiin. Isot unelmat järjestäytyvät tavoitteiden ja osatavoitteiden avulla poluiksi, joita kulkemalla unelmat saavutetaan. Edistymistä on hyvä tarkastella säännöllisesti, yhdessä se onnistuu esimerkiksi saavutusmittarin avulla.

Tulevaisuuden visualisointiin ja unelmointiin sopii esimerkiksi menetelmä Aarrekartta.

Aarrekartta

Aarrekartta on menetelmä tulevaisuuden visualisointiin ja unelmointiin. Menetelmä sopii työryhmän yhteisen tulevaisuuden mietintään. Voit käyttää Aarrekarttaa myös tavoitteen asettamiseen silloin, kun tiimisi haluaa kirkastaa unelmia ja tavoitteita tai kun tiimisi tarvitsee tavoitteeseen motivoitumista.

Aarrekarttaa varten tarvitset ison paperin, johon kartta rakennetaan sekä kasan lehtiä tai valmiiksi leikattuja kuvia, valokuvia sekä papereita, saksia, liimaa ja tusseja. Digiversioon tarvitset sopivan digialustan ja esimerkiksi kuvapankeista kuvia, digikuvia ja piirustelua pädillä.

  1. Pyydä tiimiläisiä liimaamaan ison paperin keskelle tiimin kuva.
  2. Pyydä tiimiä pohtimaan 1–4 teemaa, joiden suhteen visualisoida tulevaisuutta. Aarrekartalle voi asettaa tavoiteajan, esim. viisi vuotta.
  3. Rohkaise osallistujia käyttämään luovuuttaan! Kuvat voivat olla symboleina ja esim. värit voivat edustaa tunteina.
  4. Säilytä aarrekartta näkyvillä tai digiversio kaikkien saatavilla. Näin visio ja unelmat pysyvät mielessä paremmin ja alitajunta työskentelee tavoitteiden saavuttamiseksi.

Aarrekartta ja 50 muuta valmennuksen menetelmää löydät Coachingin ja valmennuksen ideapakasta. Pakka sopii erityisesti valmentavan johtamisen, koulutuksen, työnohjauksen ja opinto-ohjauksen parissa työskenteleville.