Kirjoitettu: 28.1.2022

Ideaperjantain sparrauksen teema jatkuu! Lue aiemmat bloggaukset innostuskysymyksistä täältä sekä kehittymissopimuksesta täältä.

Mitäs sitten, kun tavoitteet on asetettu, niihin on sitouduttu ja motivaatiota tekemiselle ja kehittymiselle on kartoitettu? Tavoitteiden saavuttamisessa on monta kompastuskiveä. Arjessa on helppo hukata punainen lanka, kun päivittäisessä puurtamisessa eteen sattuu yllättäviä tilanteita, menoja ja tapahtumia. Omista tavoitteista on helppo alkaa lipsumaan myös silloin, kun kehitystä ei huomaa pitkässä prosessissa. Lopputulokset tuntuvat olevan vielä kaukana ja tekemisen toistuvuus alkaa pahimmassa tapauksessa maistua puulta.

Kun asettamasi tavoite on ajallisesti pitkäkestoinen, ota avuksesi menetelmä, jonka avulla mittaat osatavoitteita. Osatavoitteiden tarkastelu auttaa niissä hetkissä, kun tekeminen alkaa tökkiä. Pitkässä kehitysprosessissa on hyvä tarkastella jo saavutettuja etappeja, jolloin motivaatio ja sitoutuminen tekemiseen pysyy yllä. Osatavoitteita kannattaa pohtia heti prosessin alussa. Jokainen saavutettu etappi luo uskoa ja intoa jatkaa tavoitteellisessa tekemisessä. Muista myös palata innostuskysymyksiin ja kehittymissopimukseen silloin, kun tekeminen tuntuu vaikealta.

Saavutusmittari

Saavutusmittari on visuaalinen menetelmä, jossa valmennettava seuraa omaa kehittymistään. Menetelmä sopii silloin, kun tavoite on selvillä ja sen saavuttaminen halutaan varmistaa. Saavutusmittaria varten tarvitset vain muistiinpanovälineet.

  1. Pilkkokaa isompi tavoite osatavoitteisiin, jota on helppo seurata saavutusmittarin avulla. Jos valmennettava esimerkiksi kirjoittaa kirjaa, osatavoitteet eli välietapit voisivat olla:
    • Runko ja ensimmäinen versio sisällysluettelosta.
    • Isojen pääotsikoiden alla luvun keskeinen idea kuvattu.
    • Ensimmäinen luku kirjoitettu.
    • Toinen luku kirjoitettu jne.
  2. Tavoitteista piirretään saavutusmittari, johon merkitään päivämäärät, mihin mennessä osatavoitteet on saavutettu. Valmennettava värittää mittariin etenemistään. Välietappeihin voidaan sopia myös pieniä palkintoja esim. kun ensimmäinen luku kirjaa on kirjoitettu, pääsen hierojalle.
  3. Saavutusmittari kannattaa pitää valmennuksen ajan näkyvällä paikalla, jotta se motivoi ja pysyy mielessä.

Saavutusmittarin sekä 50 muuta coachingin ja valmennuksen menetelmää löydät syksyllä 2021 päivitetystä Coachingin ja valmennuksen Ideapakasta. Pakka sopii erityisesti valmentavan johtamisen, koulutuksen, työnohjauksen ja opinto-ohjauksen parissa työskenteleville. Menetelmiä voidaan soveltaa moneen: niiden avulla voidaan esimerkiksi motivoida ja auttaa työntekijöitä tai muita valmennettavia saavuttamaan tavoitteensa.