Kirjoitettu: 4.2.2022

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii usein pitkäjänteistä työskentelyä. Prosessit voivat olla pitkiä ja lopputulema häämöttää vielä kaukana horisontissa. Viime viikolla kirjoitimme ideaperjantaiblogissa osatavoitteiden hyödyllisyydestä. Osatavoitteet kannattaa laatia heti, kun tavoitteet ovat selvillä. Joskus ne eivät kuitenkaan riitä ylläpitämään motivaatiota tai fokusta tavoitteiden saavuttamiseksi. Silloin tarvitset näkökulman vaihtamista.

Jämähdämme helposti ajattelemaan asioista yhdellä tapaa. Näkökulman vaihtaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta se auttaa huomaamaan ajattelumme lukkiutumia. Uusi näkökulma pysäyttää meidät. Sen avulla pystymme tarkastelemaan ajatuksiamme, tekemisiämme ja tunteitamme aiemmasta poikkeavalla tavalla. Kehitystä tapahtuu, kun pystymme irtaantumaan jumittavasta tavastamme nähdä ja kokea tilanne. Uusi näkökulma antaa uutta energiaa ja voimme ratkaista ongelmia. Miltä tilanne näyttää nyt?

Muista myös palata innostuskysymyksiin sekä kehittymissopimukseen palauttaaksesi mieleesi alkuperäiset syysi tavoitteen asettamiseen!

Lentokone

Lentokone on valmennusmenetelmä uuden näkökulman avaamiseen. Käytä menetelmää jumittavan ja etenemättömän tilanteen työstämiseen tai harmillisen asian tai ”tukkoon” menneen tilanteen tarkasteluun. Esimerkiksi konfliktit, liiallinen työn määrä, toiminta tiimissä tai organisaatiomuutokset ratkeavat lentokoneen avulla. Jos lentokone ei toimi vertauskuvana, voit tarkastella arkea vesiputouksena ja ottaa siihen etäisyyttä.

 1. Kerro valmennettavalle: Kuvittele, että istumme nyt vierekkäin lentokoneessa. Olemme juuri nousseet kymmenentuhannen kilometrin korkeuteen ja katsomme mieltäsi askarruttavaa asiaa täältä ylhäältä, kaukaa käsin.
 2. Kysy valmennettavalta:
  • Miltä tuntuu katsoa asiaa/tilannetta näin kaukaa?
  • Mitä näet, miltä asia/tilanne nyt näyttää?
  • Huomaatko asiassa/tilanteessa jotain erilaista tai uutta?
  • Onko asiassa/tilanteessa nyt mukana jotain, mitä et aiemmin havainnut?
 3. Anna valmennettavalle riittävästi aikaa kertoa.
 4. Kysy vielä lopuksi:
  • Miltä tilanne nyt näyttää?
  • Miten sen voisi ratkaista?

Lentokoneen sekä 50 muuta coachingin ja valmennuksen menetelmää löydät syksyllä 2021 päivitetystä Coachingin ja valmennuksen Ideapakasta. Pakka sopii erityisesti valmentavan johtamisen, koulutuksen, työnohjauksen ja opinto-ohjauksen parissa työskenteleville. Menetelmiä voidaan soveltaa moneen: niiden avulla voidaan esimerkiksi motivoida ja auttaa työntekijöitä tai muita valmennettavia saavuttamaan tavoitteensa.