Kirjoitettu: 22.9.2023

Elämä on täynnä tilanteita, joissa työskennellään yhdessä. Näitä hetkiä tulee vastaan kaikkialla esimerkiksi työelämässä, opiskelussa, järjestöissä ja monissa harrastuksissa. Ryhmäytyminen on tärkeää tilanteissa, joissa osallistujat ponnistelevat yhteisen tavoitteen eteen tai toimivat muuten yhdessä, oli sitten kyseessä kertaluontoinen tilaisuus taikka pysyvämpi työyhteisö.

Ryhmäytymisen tarkoituksena on tuottaa jäsenille tunne ryhmään kuulumisesta. Osallistujat tutustuvat toisiinsa ja oppivat keskinäistä vuorovaikutusta ryhmäytymisen aikana. Tavoitteena on luoda turvallinen työskentely-ympäristö, jossa jäsenet luottavat toisiinsa ja viihtyvät yhteisen tekemisen parissa. Hyvä ryhmäytyminen sujuvoittaa työskentelyä ja tuottaa positiivisia kokemuksia kaikille.

Hyvässä fasilitoinnissa ryhmäytyminen otetaan aina huomioon tavalla tai toisella. Tutummissa ryhmissä ja työyhteisöissä esimerkiksi kokoukset voi aloittaa kevyellä aloitusharjoituksella, joka vahvistaa jo aiempaa ryhmäytymistä ja virittää tilaisuuden tunnelmaan. Silloin kun ryhmä ei tunne toisiaan, on hyvä tehdä alkuun harjoitus, jossa osallistujat tutustuvat toisiinsa hauskalla tavalla ja aloittavat ryhmäytymisprosessin.

Fasilitoijalle menetelmiä ja harjoituksia löytyy moneen lähtöön. Mieti etukäteen millainen menetelmä on mahdollinen ja soveltuu parhaiten tilaisuuteen. Ota huomioon suunnitellessa ainakin seuraavat seikat:

  • Mikä on ryhmän tuttuuden lähtötaso? Tuntevatko osallistujat toisensa hyvin vai ei ollenkaan?
  • Onko kyseessä arka ryhmä ja onko ryhmän dynamiikka salliva vai rajoittunut?
  • Onko tilaisuus lähi, hybridi vai etä?
  • Onko tilassa mahdollista liikkua vai ovatko osallistujat paikoillaan?
  • Mitä välineitä tarvitset menetelmän toteuttamiseen?

Niissä lähitilanteissa kannattaa käyttää tilaa hyödyksi, joissa ryhmäläiset eivät tunne toisiaan. Laita osallistujat liikkumaan toistensa parissa ja viritä heidän välilleen keskustelua esimerkiksi alla olevan menetelmän avulla.

Cocktailtilaisuus

Cocktailtilaisuus on menetelmä, jossa ryhmä tutustetaan toisiinsa vapaassa muodossa cocktailtilaisuuden tyyliin. Käytä menetelmää ryhmäytymiseen, tutustumiseen ja esittäytymiseen. Se sopii hyvin myös ennen ryhmätyön aloittamista.

Tarvitset vain muistiinpanovälineet jokaiselle osallistujalle.

  1. Jokainen kirjoittaa A4-paperille esim. seuraavat asiat itsestään: nimi, harrastus, unelmamatkakohde.
  2. Pyydä osallistujia liikkumaan tilassa vapaasti cocktailtilaisuuden tapaan ja tutustumaan toisiinsa. Paperit virittävät keskustelua.
  3. Keskeytä puheensorina muutamia kertoja ja ohjaa siirtymään uusien keskustelukumppaneiden luokse.
  4. Voit vielä kysyä lopuksi ”Mitä vielä haluatte tietää toisistanne?”.

Esimerkkikysymyksiä:

  • Nimi, ammatti, yritys
  • Tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus
  • Mikä oli kauhein kouluruoka?
  • Kirja, jota luen parhaillaan
  • Lapsuuden haaveammatti
  • Taideteos, jota arvostan
  • Pieni haave, jonka aion toteuttaa

Löydät lisää ryhmätyöskentelyn menetelmiä Oppimisen ja ryhmätyöskentelyn ideapakasta. Pakka sopii kouluttajille, ryhmänvetäjille, projektipäälliköille, seminaareihin, yhteisopettajuuteen, järjestötoimijoille sekä kaikille, jotka haluavat vaikuttavuutta yhteistyöhön!