Kirjoitettu: 29.9.2023

Ryhmäytyminen on aina tärkeää, kun työskennellään yhdessä. Hyvässä fasilitoinnissa ryhmäytyminen otetaan aina huomioon. Perimmäisenä tarkoituksena on tuottaa turvallinen ilmapiiri, jossa jokainen jäsen uskaltaa esittää ajatuksiaan ja osallistuu yhteiseen tekemiseen ja työskentelyyn. Ryhmäytyminen tutustuttaa, rakentaa positiivista ilmapiiria, luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, ylläpitää jo olemassa olevia suhteita sekä virittää ja piristää.

Kirjoitimme viime viikon blogissa menetelmästä Cocktailtilaisuus, joka sopii hyvin tutustumiseen etenkin lähitilaisuuksissa, joissa on mahdollista liikkua ja käyttää tilaa hyödyksi. Toisinaan tilaisuudet ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niissä pystytä liikkumaan yhtä vapaasti. Ajattele esimerkiksi isoa luentosalia, jossa osallistujat ovat paikoillaan. Miten fasilitoisit tutustumista, ryhmäytymistä ja aiheeseen virittämistä tällaisessa tilassa?

Hyviä keinoja saada jokainen osallistumaan ryhmäytymiseen ja avaamaan suunsa ovat pienryhmät ja parikeskustelut. Ne ovat myös fasilitaattorin vinkkelistä käteviä ja helppoja menetelmiä toteuttaa isoissakin ryhmissä ja toimivat sekä etä- että lähitilaisuuksissa. Ohjaa ryhmäytymistä esimerkiksi alla olevan menetelmän avulla, jossa jokainen pääsee kertomaan jotain itsestään ja tutustumaan toisiinsa.

Kerro tarina toisesta

Kerro tarina toisesta on paritehtävä ryhmäytymiseen ja tutustumiseen. Samalla se virittää tiimiä yhteiseen työskentelyyn ja sopii tilaisuuksien aloittamiseen. Tarvitset vain muistiinpanovälineet, ja niitäkään et välttämättä.

  1. Jaa osallistujat pareittain.
  2. Kerro, että seuraavan määrätyn ajan verran on aikaa tutustua toiseen ja sen päätteeksi on tarkoitus kertoa tarina kuulemastaan, eli esitellä oma pari muulle ryhmälle.
  3. Anna pareille mahdollisuus ottaa omaa tilaa, käydä kävelemässä tai vaihtaa puhelinnumeroita, jotta tiedonvaihto ja tarinointi onnistuu.
  4. Kun palaatte isoon ryhmään, anna jokaiselle napakka vuoro ja mahdollisuus kertoa tarina toisesta. Anna tarvittaessa kohteelle mahdollisuus täydentää tai oikaista.

Jos ryhmä on todella suuri, voit jakaa sen pienryhmiin, joissa tarinoita kerrotaan.

Etänä voit jakaa osallistujat pienryhmähuoneisiin virtuaalitilassa tai voit antaa selkeän ajan, jonka aikana parit voivat vaikkapa soittaa puhelimella toisilleen.

Löydät lisää ryhmäytymisen ja tutustumisen menetelmiä Ryhmäytymisen ideapakasta! Pakka sopii erityisesti fasilitoijille, ryhmän- ja projektien vetäjille sekä opettajille.