Kirjoitettu: 24.2.2015

Reetta tässä, moi!

teksti_kokenut_oivalluttajaOlen vuosien mittaan kerännyt kokenut oivalluttaja –esittelyjä ihmisiltä, jotka hyödyntävät osallistavia menetelmiä luontevasti osana omaa työtään.  Oivalluttaja voi olla kouluttaja, esimies, projektipäällikkö, valmentaja, johtaja, opettaja tai kuka tahansa, joka ymmärtää osallistavan menetelmän arvon välineenä ja osaa käyttää menetelmiä sujuvasti. Oivalluttaja ja hänen persoonansa on itse paras menetelmä! Ideapakka on heille pakallinen ideoita ammennettavaksi.

Nyt minulta on puolestaan pyydetty vastaava esittely itsestäni. Olen toiminut Ideapakkojen tuotteiden ja palveluiden tarjoajana yli viisi vuotta. Neljäntenä vuonna huomasin pääseväni jo tosi helpolla toistamalla samoja asioita, ja siitä tuli syyllinen olo. Huomasin polkevani paikoillani, tuli tunne, että on joko uudistuttava tai tehtävä jotain aivan muuta. Ajattelin, että Ideapakan pitäisi saada jatkossakin kehittyä ja kasvaa. Onnekseni löysin Ideapakalle parhaan mahdollisen jatkajan.

Mistä ideapakka sai alkunsa?

IMG_0005Vuosina 2007-2009 toimin pedagogisena asiantuntijana IT-alalla ja yksi tehtävistäni oli auttaa asiantuntijoita saamaan heidän koulutuksistaan oppimisen kannalta vaikuttavampia. Jossain vaiheessa huomasin käyttäväni ison osan työajastani toisten kouluttajien koulutusten suunnitteluun. Pohdin, että olisipa minulla ideat kätevästi esim. korteilla, joita voisin antaa kätevästi eteenpäin. Idea pakasta oli syntynyt, vai pitäisikö sanoa idea Ideapakasta.

Nyt Ideapakkoja on useampia ja niitä on myyty yli 7000 kappaletta Suomessa ja joitakin satoja myös Suomen rajojen ulkopuolellekin.

Omat suosikkini

Olen ollut tuottamassa tai käsikirjoittamassa yhteensä kahdeksaa eri Ideapakkaa, on ollut virkistävää aina oppia jotain uutta omaan työhön. Oma suosikki-Ideapakkani on aina ollut se uusin tai kehitteillä ollut Ideapakka. Kun minulla on uusi menetelmä käytössäni, oma vireystilani on korkeampi ja olen vahvemmin läsnä. Onnistumisista iloitsee tällöin tavallista enemmän. Menetelmän pitää tietysti olla aina tarkoituksenmukainen ja sillä pitää olla selkeä tavoite. Tästä olen puhunut paljon, mutta vuosien myötä olen oppinut, että tarvitsemme paljon menetelmiä oppimisen esteiden poistamiseen esim. ryhmäytymiseen, ennakkokäsitysten kumoamiseen tai itseluottamuksen kasvattamiseen.

Fasilitoinnin ja coachingin menetelmät ja periaatteet pitäisi olla sellaisia, joita opitaan jo opettajankoulutuksen yhteydessä. Käsitteisiin ei pidä jäädä jumiin.

Suosikkimenetelmäni

hanasaari
Reetta keväällä 2010.

Kouluttaja valitsee helposti menetelmiä, joissa hän itse mieluusti olisi osallistujana. Vaikka olen itse yrittänyt välttää tätä sudenkuoppaa, niin helposti tulee valittua omasta mielestä kivoja menetelmiä kuten powerpoint-karaokea. Tästä menetelmästä on tullut monien muidenkin kokeneiden oivalluttajien suosikki ja siitä on kirjoitettu paljon. Minusta se on erinomainen menetelmä kertaamiseen ja osallistujien oman näkemyksen esiintuomiseen.

Muita vakiomenetelmiäni on nopeat ja helpot menetelmät kuten kolmen sanan –kierrokset, minuuttikierrokset tai yksinkertaiset tavat muuttaa näkökulmaa.

Suosin paljon myös tulevaisuussuuntautuneita menetelmiä ja niitä löytyy useammasta Ideapakasta. Omassa elämässäni käytän menetelmää nimeltä 10-10-10. Kun olen vaikean tai vähän helpommankin arjen valinnan edessä esimerkiksi pohdin, että jaksaisinko taaskaan lähteä uimahalliin, niin pohdin miltä tämä päätös näyttää 10 minuutin päästä. Todennäköisesti olen tuolloin jo iloinen reippaudestani. Seuraavaksi mietin asiaa, mitä ajattelen siitä 10 kuukauden kuluttua. Olenko iloinen, että olen pitänyt uimahallirutiinistani kiinni vai oliko lepo sittenkin tärkeämpää. Viimeisenä samaa asiaa pohdin 10 vuoden päähän: Mitä jos olisin nuorempana aina jättänyt liikunnan väliin, kun laiskuus otti vallan?

Kun uraudun ja huomaan toistavani liikaa samaa menetelmää, niin on hyödyllistä vaihtaa työkalua. Tämän neuvon olen antanut myös muille oivalluttajille. Muutoksen ei tarvitse olla suuri, niin että siitä saa omaan työhön uutta virettä. Omalla kohdalla muutos toi uusia juttuja tullessaan. Ideakoski toimii jatkossa Alma Arktika nimellä ja tarjoaa elämyspalveluista mm.:

  • Leijavaellussafareita pohjoisimman Suomen keväisillä hangilla
  • Lohensoutua Tenojoella
  • Maastopyöräily- ja melontaretkiä sekä kalustovuokrausta
  • Majoitusta Nuorgamissa
reetta_leijasafari
Reetta leijavaelluksella.

Minulla oli tarve löytää kokonaan uusi asia ja aloitin syksyllä elokuussa luonto- ja elämysohjaajan koulutusohjelmassa Lapin urheiluopistossa Santasportissa. Luonto-ohjaajan työssä pätevät monet ihan samat periaatteet, kun työskennellään ryhmien kanssa ja tuotetaan uusia oivalluksia ja elämyksiä. Tulevaisuudessa tarkoituksenani on tarjota oivalluksia liittyen melontaan, maastopyöräilyyn, kalastukseen ja leijalautailuun.

Kevään mittaan jään Ideapakan taustalle ja oivallutan Ideapajoissa harvakseltaan. Siirryn IMPROVmentin taustajoukkoihin ja jään yhtiön hallitukseen. Toivottavasti nähdään jossain, tulkaa ainakin käymään pohjoisessa!

 

 

1 ajatus kohteelle “Kokenut oivalluttaja: Reetta Koski

  1. […] Ideapakan alkuperäinen oivalluttaja Reetta Koski siirtyy elämysmatkailun pariin Utsjoelle. Ideakoski toimii jatkossa Alma Arktika -nimellä ja tarjoaa elämyspalveluita. […]

Kommentointi on suljettu.