Kirjoitettu: 12.5.2023

Viime viikon blogissa esittelimme uuden ideapakan: Fasilitointi ja piirtäminen. Blogista löytyy myös pakan kortti Mitä piirustelu on ja mitä se ei ole? Tällä kertaa nostamme pakasta esiin yhden piirustelun perusharjoituksen.

Opettele pari perusjuttua!

Lapset oppivat ensin seisomaan ennen kävelemistä. Ja kävelemään ennen juoksemista. Uuden oppiminen alkaa aina perusasioiden opettelusta ja niiden harjoittelusta. Ilman perusteita on vaikeaa muistaa, sisäistää tai soveltaa syvempää tietoa ja osaamista.

Fasilitoinnin työvälineenä piirtäminen ei ole taiteen tekemistä. Aluksi riittää, että opettelet piirustelun perusteita ja peruskuvioita sen verran, että osaat piirtää niitä riittävän näköisinä lennosta erilaisissa fasilitointitilanteissa.

Fasilitoinnissa käteviä piirustelun taitoja ovat erilaiset perusmuodot, viivat ja nuolet, hahmot ja niiden tuunailu. Näihin löydät harjoituksia uudesta piirustelun ideapakasta. Piirustelu on helppoa, mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Aloittamiseen tarvitset vain kynän ja paperia – sekä hieman aikaa harjoitella.

Miten piirrät perushahmon?

Miten piirrät perushahmon? 1. Tee ensin soikio (pää). 2. Tee sen alle nelikulmio (vartalo). 3. Vedä viivat alas molemmista nelikulmion yläreunoista (kädet). 4. Vedä nelikulmion alakulmista viivat alas (jalat). 5. Voit viimeistellä jalat tekemällä pienet viivat jalkateriksi. Perushahmo on valmis. Se on jopa helpompi tehdä kuin tikku-ukko.

Jani ja Saana piirusteli perushahmoja ja tuunaili niitä!

Leikittele perushahmoilla

Voit personoida perushahmoa mm. seuraavilla vinkeillä:

  • Venytä hahmon jalkoja ylipitkiksi.
  • Raidoita hahmon keskivartalo eli paita poikkiviivoilla.
  • Väritä ”paita” kokonaan.
  • Lisää hahmolle hiukset.
  • Lisää ilme.

Kokeile erilaisia versioita.

Pakan löydät verkkopuodistamme.