Kirjoitettu: 19.5.2023

Viime viikon blogissa käytiin läpi piirustelun perusteita ja piirrettiin perushahmoja. Tällä kertaa puolestaan sovelletaan peruskuvioita fasilitoinnin tarpeisiin. Kortti on napattu uudesta ideapakasta: Fasilitointi ja piirtäminen.

Fasilitoinnin perinteisinä työkaluina ovat erilaiset fyysiset alustat kuten valko- ja fläppitaulut. Tekemisen ei kuitenkaan tarvitse olla pelkästään tekstiä paperilla, vaan erilaisilla visuaalisilla keinoilla fläpeistä saadaan paljon enemmän irti. Visualisointia kannattaa käyttää monissa tilanteissa, sillä se mm. tukee muistia, auttaa jäsentämään tietoa ja selkeyttää yhteistä ymmärrystä

Piirtäminen ja piirustelu tuo kokouksiin elävyyttä ja sitä voidaan liittää fasilitointiin monella tapaa:

  • Kokouksessa tehdään visuaaliset muistiinpanot, jotka ovat kaikkien nähtävillä. Fläppitauluja tai valkotauluja on lähes joka paikassa, mukaan voi ottaa omat tussit, jolloin ei jää ainakaan siitä kiinni.
  • Valmennuksissa ja koulutuksissa vetäjän valinta voi olla käyttää itse tekemiään fläppejä esitysmateriaalina ja korvata ne piirretyillä pohjilla.
  • Monissa tapauksissa voi laittaa ryhmän kaikki osallistujat piirtämään ja jottei kynnys nouse liian korkeaksi, hyvä tapa soveltaa on esim. rohkaista käyttämään perusmuotoja.  Sovella ja leikittele.

Perusmuodoista ja kuvioista saa paljon aikaiseksi. Näyttäviä työpohjia varten ei tarvitse syvällisiä piirustelun taitoja, vaan kannattaa panostaa yksinkertaisten elementtien opetteluun. Viivat, nuolet ja erilaiset muodot kantavat jo pitkälle. Muista käyttää myös värejä, joiden avulla korostat ja erottelet.

Leiskoja fläppeihin

Kaikki visualisointi perustuu yksittäisten elementtien järjestämiseen. Mikäli järjestys on looginen, ymmärrettävä ja suht kivan näköinen, olet jo onnistunut.

Kokeile rohkeasti käyttää puolivalmista. Lisää otsikko, kehys ja tarvittaessa jokin symboli, ja täytä loput ryhmän kanssa. Tai anna osallistujien täyttää työpohja.

Voit tehdä myös toisin päin eli keräät ensin tyhjälle paperille mielipiteitä, ideoita yms. ja vasta sen jälkeen täydennät paperin ääriviivoilla (esim. puhekuplat), raameilla, jollakin symbolilla ja lisäämällä hieman väriä.

Piirrä itse työpohjasi: Tässä muutama yksinkertainen malli, joita voit hyödyntää joko sellaisenaan tai muokata omiin tarpeisiisi. Yhdistä rohkeasti erilaisia malleja ja kokoa oma "julistesarja" esim. koulutuksia, konferensseja, kokouksia tai muutosprosessia varten.

Lue lisää ideapakastamme Fasilitointi ja piirtäminen täältä.