Kirjoitettu: 13.1.2017

Kysymyksiä on monenlaisia, niillä haetaan lisää tietoa tai vaikkapa haetaan uusia ideoita ja uudenlaista ajattelua. Ns. suljetuissa kysymyksissä vastaus on kyllä tai ei ja turvallisuuden vuoksi voi aina vastata ei. Parempi versio on avoimet kysymykset, joihin vastatessaan kohde joutuu tiivistämään, ajattelemaan uudella tavalla tai jopa oivaltamaan jotain.

Ratkaisukeskeinen ja kauaskantoinen tapa on kysyä innostuskysymyksiä joko itseltään tai valmennettavalta. Kun saadaan selville, mikä kiinnostaa ja erityisesti mikä ja miten toteutettuna innostaa, muodostuu reitti kohti mahdollisuuksia kuin itsestään. Jos innostuskysymys on kykyä nähdä vuolaan virtaavan joen yli siihen, mikä odottaisi vastarannalla, käytännön teot olisivat niitä isoja kiviä, joille taitavalla reitinvalinnalla voisi hyppiä pahasti jalkojaan kastelematta.

Otin vuodenvaihteessa käyttöön henkilökohtaisen kanban-taulun, johon kirjaan päivän tehtäviä. Olennaista on tietää, mitä haluan saada tänään tehdyksi, mutta yhtä olennaista on tietää, mistä ja miten innostuu. -Jani, Ideapakka oivalluttaja.

Perjantai-idea on blogin vakituinen kategoria. Kerran viikossa esittelemme erilaisia ideoita ja menetelmiä ja niiden sovelluksia kuukauden ideapakasta. Tammikuun pakkana on Coaching & Valmennus.