Kirjoitettu: 10.5.2016

Oletko koskaan pähkäillyt ennen projektin kick offia, työpajaa tai kehittämispäivää, että pitäisikö kokeilla jotain uutta eikä mennä samalla vanhalla kaavalla? Entä jos tekemällä toisin hommaan saisi enemmän luovuutta ja ryhtiä. Olisipa joku kätevä työkalu, josta plarata nopeasti ja helposti ideoita…

Tässä Ideapakan juju: pakallinen menetelmiä ja ideoita, joista plarata, valita ja soveltaa.

Mervi Rauhala

Viimeistelin Laurea ammatikorkeakoulussa palvelumuotoilun opintojani, kun törmäsimme Janin kanssa. Janista oli vastikään tullut Ideapakan omistaja. Heitin puoliksi leikilläni, että palvelumuotoilustakin pitäisi olla Ideapakka. Menelmiä kuvataan kyllä kirjoissa ja netti on niitä pullollaan, mutta pakassa ne olisivat kompaktissa ja kätevässä muodossa.

Jani tarttui ideaan ja totesi, että tehdään ihmeessä palvelumuotoilun pakka. Sellaista oli kuulemma jo vähän kyseltykin. Nieleskelin hetken, sillä väkersin vielä master thesistäni. Sitä ennen olin kuluttanut istumalihaksia kirjoittamalla kollegan kanssa ihka ensimmäisen bisneskirjani. Mielessä välähti haluanko heti perään uuden vapaa-ajan kirjoitusproggiksen. Kesäkin oli tulollaan.

Idea oli kuitenkin niin innostava ja houkutteleva, että löysin itseni huhtikuun lopussa Korjaamolta. Pidimme Janin kanssa ensimmäisen suunnittelusession ja sovimme alustavista spekseistä. Alkukesästä homma käynnistyi. Tekemistä vauhditti hyvä yhteistyö Laurean kanssa. Pakasta nimittäin syntyi samalla heille tuunattu versio. Laureaa saa kiittää myös pakassa kuvatusta palvelumuotoiluprosessista *).

Millaista pakkaa sitten oli käsikirjoittaa?

Kuten aina isommassa kirjoitusurakassa tuppaa käymään, kauhistelin aluksi, että mihin olin oikein ryhtynyt. Ideapakassa on kuitenkin niin selkeä formaatti että haaste oli sopivan rajattu. Suurelta osin kässäriä oli varsin mukava kirjoitella. Tuotteliaimpana kirjoituspäivänä taisin tykittää viitisen menetelmää. Ja onneksi viime kesä oli huonoin vuosikymmeniin. Oli mukavampi jäädä naputtelemaan sisälle ankeassa sadesäässä kuin surra missattua biitsipäivää.

Ideapakka-2016-05_kuvitusblogiin

*) Laurean tulevaisuuspainotteinen lähestymistapa on julkaistu alunperin tuoreessa Handbook on Service Innovation -opuksessa (2015). Foresight and Service Design Boosting Dynamic Capabilities in Service Innovation, Ojasalo, Katri (et al.). Linkki julkaisuun: http://www.springer.com/br/book/9781447165897) .

 

Löydät Palvelumuotoilun ideapakan verkkopuodistamme!