Kirjoitettu: 3.5.2016

DSC_0806Yhtenä kauniina keväisenä päivänä Pihapelipakka tuli taloon.
Ensin sitä ihmeteltiin ja kummasteltiin.
Kyllähän me joka päivä leikitään ulkona.
Harvemmin meillä tylsää on ulkona.
Pian pakkaan rakastuttiin.
Nyt se on osa jokapäiväistä ulkoleikkiämme.

Esikoululaiset löysivät pelipakan käyttöön nopeasti hauskan tavan. Yritimme aluksi käydä leikkejä järjestyksessä läpi. Kovin tylsä tapa, sanoivat esikoululaiset ja kehittivät uuden tavan. Yksi saa aina sanoa luvun ja niin monta leikkiä lasketaan eteenpäin. Opitaan siinä samalla muistelemaan lukujonojakin. Jokainen laskettu leikki saa jännitysmomentin, kun pohditaan saadaanko leikiksi Maa-Meri-Laiva vai Peili.

Varhaiskasvattajamme löysivät pakasta myös uutta. Vaikka meidät on opetettu ja koulutettu kasvattamaan lapsia etenkin leikkimällä, monelta meistä ulkoleikkien säännöt unohtuvat kaikessa muussa toiminnassa. Myös ihanaa nostalgiaa koettiin, kun muistui mieleen oman lapsuuden leikkihetket kotipihoilla juostessa. Pihapelipakassa on se kiva hyöty, että pieneen korttiin mahtuu muistilista säännöistä, valmisteluista ja tarvittavista asioista. Eikä näihin leikkeihin yleensä muuta valmistelua tarvita kuin avoin mieli, piha ja innokkaat leikkijät.

Esikoululaistemme suosikkileikki on tämän vuoden aikana ollut Vettä Kengässä. Sitä on pitänyt saada leikkiä lähes jokaisella päiväpiirillä – ja joka kerta se on yhtä mieluinen. Hauskaa vaihtelua pihaleikkeihin on saatu, kun on opittu Kirkonrotan säännöt ja Rosvon ja Poliisin maailma. Kun säännöt on opittu, on ollut helpompi esikoululaisten opettaa leikkejä muille, ja ottaa pienemmätkin mukaan peleihin.

Leikki on meidän työmme. Sitä haluamme vahvistaa ja tukea lasta, ja sen kautta opettaa elämää. Pettymykset kuuluvat jokaiseen leikkiin. Aina ei voi voittaa ja joskus sattuukin vähän.

Pihapeleissä parasta on se, kun leikkijä tajuaa sen, että parasta leikissä ei ole voittaminen. Leikki on usein onnistunut, kun siihen kuuluu paljon naurua. Tänä keväänä olemme saaneet nauraa ja olla yhdessä.

Se on rikkautta.

Noora Säily
Lastentarhanopettaja, Rajakylän Päiväkoti, Vantaan Kaupunki

 

 

Ulkoleikkejä löydät Pihapelipäivän ulkoleikit -ideapakasta!