Kirjoitettu: 28.4.2023

Työn arjessa on paljon hetkiä, jolloin pienen tauon ottaminen parantaa ajatustenjuoksua ja palauttaa keskittymistä itse asiaan. Mieti vaikkapa perinteistä kahvitaukoa ja pientä rupattelua niistä näistä työkavereiden kanssa. Olo on tauon jälkeen pirteämpi ja loppupäivä sujuu kevyemmin.

Taukoja voi – ja kannattaa – pitää myös aina silloin, kun huomaat olevasi liian stressaantunut, ylivirittynyt tai väsynyt. Syitä oloon voi olla monia, kuten huonosti nukutut yöunet tai takaraivossa puskeva deadline. Näissä hetkissä on hyvä muistaa, että vartin tauko useimmiten parantaa työtehoa ja keskittymiskykyä sen sijaan, että tauko olisi pelkkää ajanhukkaa kiireen keskellä.

Mindfulnessin harjoituksista on apua etenkin ylivirittyneessä tai stressaantuneessa mielentilassa. Harjoitukset auttavat kuuntelemaan kehoa ja palauttaa mielen tietoisesti tähän ja nyt. Erilaiset hengitys- ja kehon tarkkailun harjoitukset eivät vie montaa minuuttia työpäivästä ja rauhoittavat mieltä ja kehoa. Kokeile esimerkiksi Body Scania, kun tunnet keskittymisesi lipsuvan tai stressin syövän toimintakykyäsi.

Body Scan

Body Scan on harjoitus, jossa keskitytään kehontuntemuksiin. Menetelmä herkistää tunnistamaan kehosi tilan juuri nyt. Käytä menetelmää aina, kun huomaat olevasi stressaantunut, ylivirittynyt tai väsynyt.

Etsi rauhallinen ja häiriötön paikka ja mukava tuoli tai sohva. Käytä esim. kännykän ajastinta harjoituksen apuna.

  1. Päätä kuinka pitkään aiot harjoittaa. Aloita 15 minuutilla ja pidennä harjoitusaikaa halutessasi. Laita itsellesi kello soimaan harjoituksen loppumisen merkiksi.
  2. Istu tai makoile mukavassa asennossa kädet rennosti sivuilla.
  3. Seuraa aluksi hengitystäsi. Tämän jälkeen keskitä huomiosi kehosi eri osiin. Millaisia aistimuksia tunnet kehossasi? Käy koko keho läpi näin aina varpaista päälakeen saakka.
  4. Lopuksi keskity tarkkailemaan koko kehoasi kokonaisuutena.

Jos huomaat, että ajatuksesi ovat harhailleet muualle, palaa takaisin tarkastelun alla olleeseen kehon osaan. Älä soimaa itseäsi: mielen vaeltelu on täysin normaalia.

Aistimukset voivat olla voimakkaita tai lähes huomaamattomia. Voi myös olla, ettet havaitse joissain kehon osissa minkäänlaisia aistimuksia. Tämäkin on täysin normaalia.

Pane merkille arvotatko tuntemuksiasi positiivisiksi tai negatiivisiksi.

Body Scan ja 31 muuta mindfulnessin menetelmää löydät Mindfulness työssä -ideapakasta. Pakka sopii vapaasti työyhteisön jaettuun käyttöön ja kaikille ihmisille, jotka kokevat arjen täyttyvän hallitsemattomasti työstä ja muista velvoitteista!