Kirjoitettu: 25.2.2022

Kirjoittanut Jani Turku

Fasilitointi soveltuu työelämässä moneen, tyypillisesti kehittämiseen, ideointiin tai osallistavaan päätöksentekoon melkein missä vain asiassa. Itse valitsisin fasilitoinnin perinteisemmän tekemisen sijaan melkein joka tapauksessa. Ideapakan blogista toisaalla voit lukea tarkemmin, mitä fasilitointi on.

Kyse ole fasilitoinnista, vaan asioiden saamisesta aikaan mielekkäällä tavalla.

Fasilitointi ei ole itsetarkoitus vaan väline – fasilitointi on työtapa, ei viisasten kivi. Äläkä usko ketään, joka väittää fasilitoinnin olevan ratkaisu kaikkeen. Fasilitointi tuo lisäarvoa erityisesti silloin, kun yhdessä tekeminen ja vuorovaikutus tuottavat lisärvoa tekemiseen. Lisäarvo on sitoutumista ja sitouttamista sekä tekemiseen että lopputuloksiin. Osallistujille tekeminen on mielekkäämpää, koska he ovat saaneet osallistua.

Fasilitointi on pakillinen työkaluja, joiden käyttöä on opeteltava. Kun kädessä on vasara, taitava kaveri rakentaa vaikka mitä. Helposti sillä rikkookin asioita, koska kaikki näyttää naulalta. Fasilitointi on asenne, vastuu, mutta toisaalta erittäin suuri mahdollisuus ja voimavara.

Tällä viikolla tällainen lyhyempi bloggaus. Terkkuja keväthangilta ja talvilomalta, Ideaperjantai menetelmineen palaa ensi viikolla!

Hiiri kirjoittaa