Kirjoitettu: 25.9.2014

Vuosina 2009-2011 Ideapakan blogissa esittäytyivät kokeneet oivalluttajat eli työelämän ihmiset, jotka hyödyntävät osallistavia menetelmiä omassa työssään.

Oivalluttaja voi olla kouluttaja, esimies, projektipäällikkö, valmentaja, johtaja, opettaja tai kuka tahansa, joka ymmärtää osallistavan menetelmän arvon välineenä ja osaa käyttää menetelmiä sujuvasti. Oivalluttaja ja hänen persoonansa on itse paras menetelmä! Ideapakka on heille pakallinen ideoita ammennettavaksi. Aiempia esittelytekstejä voi lukea täällä.

Tänä syksynä kokeneet oivalluttajat esittäytyvät jälleen. Ensimmäisenä esittäytyy positiivisen ajattelun mestari Jani Turku.

Jani Turku on improvisoiva insinööri, Otaniemen kasvatteja, joka on sittemmin B2B-myynnin jälkeen siirtynyt kahden maailman väliin eli yhdistämään insinöörin ajattelua ja improvisointia. ”Olen ollut aina sujuva vaihtamaan suuntaa, jos se tuntuu luonnolliselta seuraavalta askelelta. Lisensiaatintyön jälkeen hyppäsin kansainvälisiin myyntihommiin ja sieltä valmennuspuolelle. Koen, että valmentavalla otteella ja improvisaatiosta kumpuavilla periaatteilla on erittäin paljon annettavaa yrityskulttuurille ja ihmisten viihtymiselle. Perinteinen konsultointi on väistyvässä roolissa, ideoinnin mahdollistaminen on tätä päivää, juuri niin kuin Ideapakka ihanasti tekee! Improvisaatio yhdistää tehokkaasti monta lainalaisuutta hyvään työhön ja arkeen.

Yleisesti impro mielletään leikkimiseksi ja teatteriksi – voihan sitä siihenkin käyttää – mutta työssä se on vuorovaikutuksen, taitojen ja erilaisten tilanteiden harjoittelemista. Improvisaatio on prosessi ja tukitaitoja enemmän kuin mikään tietty lopputulos. Kuvittele, että tapahtuu jotain yllättävää ja ”mokaat”. Eikö silloin olisi kaikista mukavinta ja hyödyllisintä todeta tapahtunut, ottaa opikseen ja jatkaa eteenpäin ylpeänä? Moka ei ole lahja, mutta inhimillisyys on.

Ideapakoista olen kiintynyt toiminnallisiin menetelmiin eli peffa ylös penkistä ja tekemään. Fasilitoin paljon, luovalla otteella, ja tykkään käyttää sitä osaa pakoista, esim. oranssista fasilitointipakasta Open Space vaatii oikeanlaisen tilaisuuden, mutta tuottaa täsmälleen osallistujiensa näköisen ja arvoisen lopputuloksen. Ideakävely toimii sekä yksin että palaverimuodossa. Tulevaisuustekniikoista henkilökohtainen suosikkini on Delfoi.

Toiminnallisessa tekemisessä, oli sitten kyse tilaisuuksien fasilitoinnista, yksilön tai tiimin valmentamisesta, ideoinnista tms. on kaksi tärkeää edellytystä: 1) uskalla ja 2) omista harjoite. Kun uskallat lähteä tekemään ja teettämään avoimin mielin ja olet valinnut tekniikoita/leikkejä/pelejä/simulaatioita, joista itse pidät ja tiedät miksi niitä tehdään, lähtökohta on hedelmällinen. Älä päätä lopputulosta tai reaktioita etukäteen ja jätä aikaa reflektiolle, joka linkittää kokemuksen työelämään.

Voimakkain oppiminen tulee, kun ihmiset pääsevät vertailemaan kokemuksiaan. Itse asiassa minulla taitavat olla kaikki ideapakat, parhaista kaksikin eri versiota, kun tykkään koota niistä oman matkaversion, josta helposti ammentaa ideoita pidempiinkin kokonaisuuksiin. Jani blogaa ajatuksistaan laajemmin osoitteessa: http://www.leikkivaliikemies.fi