Kirjoitettu: 28.10.2022

Kirjoittanut Lari Karreinen

Lari Karreinen on auttanut ryhmiä löytämään yhteisiä ratkaisuja vuodesta 2013 alkaen niin maalla, merellä, etänä kuin hybridinä. Hän toimii ratkaisukeskeisenä valmentajana ja fasilitojana Osana yhteistä ratkaisua Oy:n tiimissä. Laria kiinnostaa, miten luoda syvällistä, rakentavaa keskustelua ja hyvää osallisuuden ilmapiiriä vaikeissa kompleksisissa tilanteissa. Ikuinen oppija, joka kaatuu, nousee ylös ja yrittää oppia miten pysyä pystyssä seuraavalla kerralla. Lue Larin oppimiskokemukset isosta hybridityöpajasta: Hybriditilaisuus onnistuu oikeilla menetelmillä ja tekniikalla.

Kävelykokous on mainio keino piristää etä- ja hybridikokouksia sekä työpajoja. Moni saa istua ihan liikaakin näyttöpäätteen äärellä. Siksi liikunta tekee hyvää ja energisoi osallistujia. Kävely auttaa myös ajatusten kulkua. Eräs innokas kävelykokoustaja sanoi, että hän muistaa paremmin keskusteluja, kun ne yhdistyvät kävelyllä nähtyihin maisemiin.

Hybridityöpajassa erilaiset osallistumisen tavat, etänä ja paikalla, tekevät osallistumiskokemuksista erilaisia. Etäosallistujat kokevat usein jäävänsä taustalle. Parityöskentely kävellen puhelimessa tasaa etäosallistujien ja paikanpäällä olevien osallistumiskokemusta. Molemmat osallistuvat samalla lailla. Parikeskustelu aktivoi keskustelua ja ajattelua. Siinä harvoin jää kuuntelijan rooliin!

Kävelykokouksen tai -keskustelun voi tehdä pareittain tai jopa 3–4 osallistujan kanssa yhdistämällä osallistujat samaan puheluun. Tämä tehdään soittamalla ensimmäiselle ja kun puhelu on käynnissä, valitaan “yhdistä puhelu” ja haetaan seuraava osallistuja. Tai voihan kävelykokouksen pitää Zoomilla tai Teamsilläkin, mutta usein tavallinen puhelu on yksinkertaisempi. Kuulokkeet on hyvä varuste, niin ei tarvitse pitää puhelinta korvalla koko aikaa. Jos mikrofoni nappaa melua, niin kannattaa laittaa mikrofoni pois päältä kun ei puhu.

Ennen kävelyä ohjeistetaan:

  • Kuka soittaa kenelle ja mistä numerot saa
  • Tehtävänanto keskustelulle ja mitä siitä pitää raportoida muille
  • Miten muistiinpanot tehdään
  • Mihin mennessä tullaan takaisin

Muistiinpanot voi tehdä kävellessä esimerkiksi Slackiin, Trelloon tai vaikka Whatsappiin. Itse tein kerran oman tiimin puhelinkokouksessa kevättalvella muistiinpanoja näpit kohmeessa. Siksi, jos ryhmässä on useampia osallistujia, voi yksi jäädä sisälle kirjoittamaan muistiinpanoja, jos puhelu on pitkä. Tämä opittiin kantapään, tai sanotaanko kylmien sormien kautta!

Hybridifasilitoinnin Ideapakasta löydät lisää fasilitointimenetelmiä. Pakka on kehitetty monipaikkaisen työelämän fasilitoinnin työkalupakiksi ja se sisältää ratkaisuja tukemaan yhteistä tekemistä ja vuorovaikutusta. Hybridifasilitointi sopii kaikentasoisille fasilitaattoreille. Suosittelemme pakkaa erityisesti projektipäälliköille, tiiminvetäjille ja organisaatiomuutoksen kanssa kamppaileville. Katso verkkopuodistamme myös Monipaikkaisen tiimin Ideapakka.