Kirjoitettu: 8.10.2019

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin vuonna 1937, nykyisellään toimintaa on yli 70 maassa. Plan International Suomi aloitti toimintansa 1998.

Kansainvälisessä toiminnassaan Plan ajaa kehitysmaiden lasten oikeuksia, parempia elinolosuhteita ja painottaa työssään etenkin tyttöjen aseman parantamista. Kotimaassa fokuksessa on globaalikasvatus, joka edistää globaalia yhdenmukaisuutta opettamalla mm. kriittistä ajattelua ja vastuullisuutta.

Ideapakan ja Planin yhteistyö alkoi vuonna 2012, jolloin tehtiin Kaiken maailman leikit -ideapakka oppimateriaaliksi Planin Globaalikouluun (linkki http://www.globaalikoulu.net/). Pakkaan on kerätty pihaleikkejä joka puolelta maailmaa suomalaislasten iloksi. Leikkien avulla avataan uusia näkökulmia muihin maihin ja kulttuureihin osana Planin tekemää globaalikasvatustyötä. Keskiössä on ajatus toivon pedagogiikasta, jossa kasvatus perustuu kestävän kehityksen periaatteiden opetukseen päiväkodeissa ja kouluissa. Varhaiskasvatuksessa on helppo tutustua globaaliin kontekstiin leikin kautta, sillä kaikkialla maailmassa leikitään. Leikki on yksi lapsen oikeuksista ja leikkimällä opitaan tärkeitä taitoja.

Kaiken maailman leikit -pakan tavoitteena on:

  • Kehittää yhteisöllisyyttä ja vahvistaa solidaarisuutta
  • Kannustaa toimintaan ryhmässä
  • Vaalia ja rikastaa leikkimisen perinnettä
  • Ajaa ja ylläpitää lapsen oikeutta leikkiin ja vapaa-aikaan

” Kaiken maailman leikit -ideapakka on yksi suosituimmista globaalikasvatuksen materiaaleistamme. Se sopii erinomaisesti käytettäväksi aina varhaiskasvatuksesta isoille koululaisille! Leikki on yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen määrittämistä lapsen oikeuksista ja se on asia, joka yhdistää kaikkia maailman lapsia. Kaikkialla maailmassa leikitään ja monissa eri puolilta maailmaa tulevissa leikeissä on hämmästyttävän samanlainen perusidea. Leikkipakka johdattaa matkalle maailman ympäri ja leikkien voidaan harjoitella tärkeitä maailmankansalaisen taitoja, kuten yhteistoimintaa ja ongelmanratkaisua.” – Plan International Suomen globaalikasvatuksen suunnittelija Anna-Kaisa Hiedanniemi

 

 

 

 

 

 

 

 

Ideapakan Jani ja Plan Suomen Anna-Kaisa istuivat alas ja vertailivat omia kokemuksiaan Ideapakasta. Molemmilta löytyi yllättäen sama suosikkileikki, brittiläinen What’s the time Mr. Wolf? Kyseessä on perinteistä hippaa ja peiliä yhdistelevä leikki, jossa Susi päättää kuinka paljon pelaajat liikkuvat ja milloin heitä lähdetään jahtaamaan. Leikin viehätys on sen tavassa yhdistää riskinottoa ja leikkimielisyyttä. Anna-Kaisan kokemuksen mukaan leikki uppoaa päiväkodissa hienosti ja Jani puolestaan oli justiinsa leikkinyt alakoululaisten kanssa sitä menestyksekkäästi.

Kaiken maailman leikit -ideapakka on yksi esimerkki räätälöidyistä pakoistamme. Olemme tehneet pakkoja myös Reaktorille, Maanpuolustuskorkeakoululle, Yleisradiolle ja Turun Ammattikorkeakoululle.

 

 

 

 

1 ajatus kohteelle “Kaiken maailman pihaleikit

  1. […] Kaiken maailman leikit -pakka on ladattavissa täältä ja pakka on tilattavissa Planilta, osoite löytyy heidän yhteystiedoista. Lisätietoa itse pakasta löytyy Ideapakan blogista. […]

Kommentointi on suljettu.