Kirjoitettu: 8.3.2019

Ideapakka -sarja kasvaa jälleen, tällä kertaa ketterän fasilitoinnin suomen– ja englanninkielisillä pakoilla!

Ketterä ja laadukas tietotyö vaatii erinomaista tiimin yhteistoimintaa ja panostusta työtapoihin sekä vuorovaikutukseen. Koska työ rytmittyy erilaisilla tapahtumilla, hyvällä fasilitoinnilla on iso rooli. Fasilitointi on keskeinen taito, kun halutaan kehittyä yhdessä.

Ketterän työn fasilitoinnin pakka kehitettiin yhteistyössä Reaktorin kanssa. Reaktor on design-talo, joka kehittää jatkuvasti työtapojaan ja osaamistaan. Ideapakka oli Arto Eskeliselle entuudestaan tuttu työkalu ja jatkuvassa käytössä. Arto oli vakuuttunut Ideapakan toimivuudesta, mutta tarvittiin vielä räätälöidympi ratkaisu. Ideapakalta Jani ja Arto kokoontuivat yhteen pohtimaan, olisiko mahdollista luoda sekä mukana kulkeva fasilitaattorin apu että tueksi siihen soveltuva prosessi.

Ideapakoissa on paljon valmista menetelmäkirjastoa ja lisäksi sekä Artolla että Janilla oli kerättynä omasta takaa hyväksi koettuja menetelmiä, jotka sopivat tällaiseen fasilitointitarpeeseen erittäin hyvin. Kymmenkunta menetelmää kirjoitettiin joko alusta tai sovellettiin erilaisista lähteistä Ideapakan muottiin.

”Pakka on paljon enemmän kuin läjä kortteja, sillä taustalla on ajatus siitä, miten fasilitointiprosessi tyypillisesti etenee.” – Arto

Pakka kuvaa fasilitointiprosessin ja jakaa sen viiteen osaan – jokaisessa työpajassa on alku ja loppu, ja näiden välissä luodaan yhteistä ymmärrystä ja uusia ideoita, sekä luodaan suunnitelma jatkoa varten. Syntyi fasilitointiprosessi: Alkuun – Nykytila – Tulevaisuus – Tekeminen – Loppuun.

Pääosin fasilitoinnissa pärjää tällä setupilla, mutta siitä on myös helppoa valita palaset erikoisemman prosessin tarpeiden mukaan. Pakka on jaettu värin mukaan osioihin, joista löytää helposti kuhunkin vaiheeseen soveltuvan menetelmän. Taitavan fasilitaattorin käsissä moni menetelmä soveltuu useampaan osioon.

”Ideapakan hyvä puoli on se, että se kulkee mukana. Kun pää lyö tyhjää, on helppo tarttua pakkaan ja hakea siitä inspiraatiota ja soveltaa. Tälleenhän mä voisin tän kohdan vetää” – Jani

Korttipakka on saanut paljon kiitosta käyttäjiltä. Prosessia ei tarvitse keksiä uudelleen joka kerta, vaan valmiista sopivista menetelmistä voidaan vaihtaa vaikka vain osa riippuen tilanteesta.

Pakasta on myynnissä verkkokaupassa sekä suomenkielinen että englanninkielinen versio.