Kirjoitettu: 10.11.2017

Tässä kuussa perjantaisin tutustumme erilaisiin fasilitoinnin menetelmiin, joilla voidaan aikaansaada parempia palavereja ja kokouksia.

Kun edessä on hankala päätös tai monimutkainen aihe, on tärkeää kuulla kaikkien mielipide, tai ainakin antaa tilaa jokaiselle oman mielipiteen esittämiseen. Tämän aikaansaamiseksi fasilitaattori voi varmistaa kaikkien tasapuolisen “äänioikeuden”. Puhutaan ns. demokratisoivista menetelmistä, joita käyttämällä äänekkäiden harvainvalta tasoittuu kun myös hitaammin mielipiteensä muodostavat henkilöt ehtivät mukaan. Tällöin työkäyttäytymisestä riippumatta kaikkien mielipide tulee näkyväksi. Seuraavaksi esittelemme kaksi menetelmää, joilla useamman ääni saadaan kuuluviin.

Fasilitoinnin ytimessä on menetelmä nimeltään Me-We-Us tai tuttavallisemmin yksin-kaksin-kaikki. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että jokainen voi esimerkiksi yhden minuutin verran miettiä asiaa itse, jolloin kukin saa pohtia rauhassa. Tämän jälkeen jutellaan kaksi minuuttia parin kanssa, jolloin voidaan oivaltaa lisää tai ajatukset voivat täydentää toisiaan. Kolmannessa vaiheessa fasilitaattori kokoaa keskustelun esimerkiksi fläppitaululle.

Minuuttikierroksella jokaisella osallistujalla on täsmälleen minuutti aikaa – ei enempää eikä vähempää. Ajan saa käyttää haluamallaan tavalla ilman kenenkään keskeytystä, ja ajan voi toki käyttää vaikka hiljaa olemiseen. Menetelmä rauhoittaa jokaiselle selkeärajaisen oman vuoronsa, jolloin muut kuuntelevat.

Hankalammissa tilanteissa voidaan käyttää dynaamista fasilitointia, jossa keskustelua käydään fasilitaattorin välityksellä ja ryhmä voi käyttää puheenvuoroja yksi kerrallaan. Usein tähän kannattaa varata enemmän aikaa ja resursseja kuin mitä peruspalaverissa on. Käsitellään dynaamista fasilitointia erikseen parin viikon päästä, sillä se ansaitsee oman tekstinsä.

Perjantai-idea on blogin vakituinen kategoria. Kerran viikossa esittelemme erilaisia ideoita ja menetelmiä ja niiden sovelluksia. Viime perjantaina esitettiin ideoita kokoustekniikasta: kohti progressiivisempia kokouksia. Voit lukea blogauksen tästä.

 

Löydä lisää kokouksiin sopivia fasilitointimenetelmiä Kokoukset ja palaverit -ideapakasta!