Kirjoitettu: 15.12.2022

Kirjoittanut Jani Turku

Vuosi 2022 on ollut meille totuttelua takaisin johonkin tuttuun: tietotyöläiset palasivat työpaikoilleen, kehittämistä tehtiin jälleen fläppipaperein sekä liimalapuin ja neukkarissa ratkottiin työn ongelmia naamatusten. Samalla ollaan haisteltu sitä, miten paljon organisaatioissa jäädään etäyhteyksien päähän, mistä organisaatioiden uusi arki muodostuu. Tässä ajassa tarvitaan enemmän etäyhteyksiä ja digitaalisia työkaluja kuin ennen, sillä kaikki ei palaa ennalleen eli vanhaan tuttuun toimistotyöskentelyyn. Fasilitoinnin – ja laajemminkin työn – uusi arki yhdistelee näitä kahta ja molempia tarvitaan.

Ideapakan tekemisessä keskeisenä tänä vuonna oli tietenkin fasilitointi ja sitä kautta erilaiset työkalut, ryhmäprosessit, sisäinen kehittäminen organisaatioissa sekä fasilitointivalmiuksien kasvattaminen. Vuoden aikana julkaistiin uusia pakkoja, tehtiin lisää työpohjila eli templaatteja sekä tietenkin käytiin opettamassa ja fasilitoimassa.

Uusia Ideapakkoja julkaistiin kaksi: Ryhmäytyminen ja Hybridifasilitointi. Ryhmäytymisen pakassa fokukseen otettiin ryhmäprosessien ja -tilaisuuksien alut ja erityistarpeet. Hybridifasilitoinnin pakkaan puolestaan kerättiin tuttuja ja varta vasten hybridifasilitoinnin erilaisiin tilanteisiin sopivia menetelmiä, joissa toteutuu hyvin monipaikkaisen osallistumisen tarpeet.

 

Kevyenä yhteistyöprojektina tehtiin syksyn fasilitointiviikkoa varten Collaboration Superpowersin kortit suomeksi ja lähetettiin niitä tilausten mukana. Toimistolle jäi kortteja vielä muutama, joten jos joku kaipailee, niin laita meille viestiä.

 

 

Tässä samalla esittelyssä meidän tuorein rekrytointi Idis, joka aloitti duunit somemannekiinina syksyllä.

Ideapakan yksi kantava ajatus on tehdä hyvää hommien ohessa ja tänä vuonna lahjoitettiin työaikaa ja osaamistamme Hiilivapaa Suomen tekemiseen ja tuettiin Ukrainaa pariinkin otteeseen. Perinteisesti joululahjarahat on laitettu johonkin ajankohtaiseen hyvään ja tällä kertaa se on luonnollisesti Ukraina. Jaettiin potti kahtia ja osa meni ukrainalaisten toimintaa tukevalle järjestölle ja loput Lääkärit ilman rajoja -järjestölle.

 

Ideapakan tiimi toivottaa kaikille hyvää joulua 2022. Kiitokset kuluneesta vuodesta someyhteisöille niin Facebookissa, Instagramissa kuin LinkedInissäkin. Kiitokset kaikille asiakkaille ja uutiskirjeen tilaajille. Erityisnostona kiitokset menevät uusien pakkojen kehitystyöstä Tiina Hoskarille ja Arto Eskeliselle. Ihaillaan tuloksia sitten vuonna 2023.

Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2023 kaikille!

– Jani ja Saana