Kirjoitettu: 15.12.2021

Kirjoittanut Jani Turku

Ajankuvaa

Fasilitointi on väistämättä murroksessa. Tänä vuonna on tehty töitä etänä, välillä silleen kuin ennen pandemiaa ja välillä yhdistellen kahta edellistä eli hybridinä. Organisaatioissa totuttiin työn rajoitusten vaihteluun ja kerättiin kokemusta uudesta. Työkalut kehittyivät ja monissa paikoissa otettiin kokonaan uusia käyttöön. Opittiin pitämään parempia palavereita sekä vetämään kehittämisen työpajoja ja kokonaisia prosesseja monella eri tavalla – tilanteeseen sopeutuen. Osa Ideapakan asiakkaista siirtyi kokonaan etään, eli kaikki yhteinen on tehty etäyhteyden yli.

Tulevana keväänä kaikilla on oppimisen paikka, kun tehdään entistä enemmän hybridiä, eli osa porukasta on samassa tilassa ja osa taas liittyy samaan tilaisuuteen etäyhteydellä. Fasilitointi joutuu palvelemaan kahta keskenään hieman erilaista osallistujajoukkoa sekä erilaisia osallistumisen tarpeita ja edellytyksiä.

Fasilitointi muuttuu, joten olit sitten osallistuja tai fasilitoit itse, nyt viimeistään alkaa olla aika hankkia kunnollisia tilamikkejä sekä riittävä muu tekninen valmius tilaan, kuten neukkarikamera ja etänä osallistuville kuulokkeita ja kameroita.

Myös kieli on murroksessa ja nyt puhutaan hybridityöstä, jolle kuvaavampi termi suomeksi olisi monipaikkainen työ. Hybridifasilitointi voisi olla sekafasilitointia tai monipaikkasen tiimin fasilitointia. Itse myös puhuisin mieluummin etäfasilitoinnista kuin virtuaalifasilitoinnista, sillä jälkimmäinen tulee olemaan sitä metaverseä itseään, kun ollaan teknisesti ja henkisesti siellä, että ollaan siirrytty virtuaalimaailmaan.

Ideapakalla on ollut koko pandemian ajan mielenkiintoinen ikkuna yleiseen mielenmaisemaan. Meillä nimittäin pakkatilauksista näkee, milloin etätyö on henkisesti ohi ja suunnataan takaisin toimistolle.  Meidän tuotteistamme Kuvat ja Adjektiivit on tarkoitettu kehittämiseen ja fasilitointiin kasvotusten. Aina kun pandemiatilanne tai etätyösuositukset väistyvät, meillä näkyy tuotteessa myyntipiikki!

Pöhinää ja pakkoja

Työ muuttui, joten olisi hassua olla muuttumatta mukana. Moniin olemassa oleviin Ideapakkoihin lisättiin etätyön kulma: kortteihin/menetelmiin lisättiin, kuinka joku tietty asia tai menetelmä tehdään etänä. Muutos on luonnollinen ja helppo, ja on yhteydessä Ideapakan isompaan uudistukseen, jossa pakkojen ilme päivitetään uuteen pakka kerrallaan.

Tietotyö ja yhdessä tekeminen muuttuivat lopulta niin paljon, että meidän piti tehdä kokonaan uusia pakkoja. Osa uutuuksista ehdittiin jo julkaisemaan, kuten Monipaikkainen tiimi, ja osa odottaa julkaisuaan ensi vuonna.

Vuoden aikana ehdittiin tehdä myös asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä pakkoja:

  • Tuusulan osallisuuspakka (julkaisu taisi mennä karvan verran viime vuoden puolelle),
  • Ylen kulttuurihakkereille kehitettiin oma työkalu,
  • Ja loppuvuotena on ollut työn alla Koulukunnossa-läsnäolomalliin työkalu.
  • Lisäksi Ideapakka oli mukana Evon metsissä eli partiolaisten metsässä tapahtuva Johtajatulet-tapahtumassa. Tilaisuuteen tehtiin ihan oma räätälöity pakka. Ideapakan työpajoista Johtajatulilla on pidempi kuvaus täällä.
Jenny käytti Ideapakan templaattia proviisoreiden kanssa.

Etätyö ja uudenlainen fasilitointi loi uudenlaisia tarpeita. Me kehiteltiin ja testailtiin erilaisia työpohjia eli templaatteja erilaisille yhteiskäyttöalustoille. Kaikki ovat Ideapakan puolesta vapaasti käytettävissäsi, löydät tämän hetkisen listauksen täältä.

Mikäänhän ei meitä ilahduta niin paljoa kuin se, että templaatit menevät käyttöön. Jos sinulla on joku yhteiskehittämisen tarve, idea uudeksi templaatiksi tai vastaava esimerkki miten olet Ideapakan työpohjia käyttänyt, niin vinkkaathan meille!

 

Kiitokset

Kiitos, että luet tätä. Kiitokset myös kaikille yhteisön jäsenille niin Facebookissa, Instagramissa kuin LinkedInissäkin. Ideapakan yhteisöä on myös laajennettu, sillä helmikuussa aloimme julkaista Ideavirtaa, eli Ideapakan uutiskirjettä kaikille innostuneille! Kirjoittelemme uutiskirjettä noin neljästi vuodessa ja jaamme siellä kuulumisiamme sekä ennakkotietoa tulevasta. Jos et ole jo mukana, niin pelkästään erilaisten alekampanjoiden takia kannattaa kurkata!

Ideapakan toiminnan ytimessä on tehdä hyvää muun oman tekemisen ohessa, tänä vuonna joululahjarahan kohteeksi valikoitui Mieli Ry. Jos sinäkin haluat olla mukana tukemassa, tässä on suora linkki: https://mieli.fi/lahjoita/

Rauhallista joulua kaikille – ponnistetaan kohti entistä parempaa! Kaikkea hyvää vuodelle 2022, yhdessä mennään!

Jani ja Saana, Olarissa ja etänä.