Kirjoitettu: 20.10.2021

Kirjoittaneet: Saara-Sisko Jäämies ja Jani Turku

Lähtötilanne ja työpajojen suunnittelu 

On elokuu 2021, organisaatiot ovat eläneet etäarkea melkein puolitoista vuotta. Kaikilla on samat kysymykset mielessään: Mitä se uusi arki tulee olemaan, kun palataan toimistolle? Vai palataanko? Mitä on fasilitointi tässä päivässä ja ajassa? Palataanko takaisin lähityöpajoihin? Millaista menetelmäosaamista tarvitaan hybridityöpajojen vetämiseen? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohdittiin yhdessä, kun fasilitointi meni kirjaimellisesti metsään. 

Johtajatulet on joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma, jossa on puheita ja työpajoja, oppimista ja inspiraatiota – kaikki tämä ilman luentosaleja ja tietokoneohjelmia. Vuoden 2021 Johtajatulien teemoina olivat kestävyys, empatia ja hyvinvointi. Tapahtuman järjestivät Suomen Partiolaiset Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa. 

Pohdimme työpajaa suunnitellessa paljon sitä, mikä saa ihmiset innostumaan ja liikkeelle pitkän etätyöajan jälkeen, millaiset kysymykset ja aihepiirit heitä puhututtaa ja mitä haluamme itse kertoa heille: rohkaista kohti tulevaa. Halusimme, että sekä työpajan sisältö että työpajaan osallistuminen olisivat antoisia ja tulevaisuuteen eväitä antavia. 

Suunnittelimme työpajaamme kahdella kantavalla ajatuksella: Ensinnäkin, nyt ollaan kirjaimellisesti menty metsään. Toiseksi, annetaan ihmisille siinä samalla käytännön kokemus fasilitoidusta rakenteesta, joka on käytössä mm. Johtajatulille räätälöidyssä ja varta vasten tehdyssä Ideapakassa.

Johtajatulet oli tällä(kin) kertaa kokemuksena vailla vertaansa. Metsän rauha antaa työpajan pitämiselle hienot puitteet. Lisäksi oman erityisyytensä tilanteeseen toi se, että tämä oli monille osallistujille, kuten meillekin, ensimmäinen live-tapahtuma ja työpaja noin puoleentoista vuoteen. Fiilistä ja lisää kuvia tapahtumasta Ideapakan Facessa.

Kokemuksia kahdelta kantilta

Vetäjän näkökulmasta Johtajatulet oli hienosti järjestetty tilaisuus. Koronaturvallisuus, osallistujakokemus sekä metsän antama ainutlaatuinen tapahtumaympäristö tekivät tapahtumasta ikimuistoisen. Osallistujat olivat silminnähden kiitollisia mahdollisuudesta tulla taas yhteen keskustelemaan, verkostoitumaan ja kehittymään. 

Saara ja Jani: Johtajatulista jäi mieleen Suomen upea luonto, ihmisten vilpitön halu olla yhdessä ja luoda turvallista tapahtumaa. Fasilitoinnin voi viedä hyvin vaikka metsään, kun suunnittelee fiksusti.

Osallistujan näkökulman meille kertoi Sari-Liia Tonttila / Ahjocomms:
Johtajatulien metsäpisteiltä löytyi aarteita. Yksi oli Janin ja Saaran vetämä fasilitointi, joka oli kuin runsauden sarvi. Tulin avoimin mielin ja opin monta tärkeää asiaa työpajojen vetämisen tekniikasta ja arvomaailmasta. Täsmälliset ohjeet, jotka on myös kirjallisesti nähtävillä, aikataulu ja käytettävissä olevan ajan määrä antavat turvallisuuden tunteen osallistujalle. Nämä ja monet muut tärkeät opit jäivät mieleen. 

Fasilitointi antaa uutta virtaa työpajoihin. Itsekin vedän työpajoja perusviestin rakentamisesta, kriisiviestintäsuunnitelman tekemisestä tai vaikkapa kaupunkikuvasta. Urautuminen samoihin menetelmiin häilyy uhkakuvana jokaisen kouluttajan mielessä. Jani ja Saara antoivat jälleen uusia menetelmiä käyttööni.