Kirjoitettu: 16.12.2020

Hyvää joulunodotusta kaikille ja terveisiä Ideapakalta, onpahan ollut vuosi!

Totta kai vuodesta 2020 jää ensimmäisenä mieleen korona ja sen tuomat erilaiset rajoitustoimet ja uusien ratkaisujen löytäminen arkeen. Jani oli maaliskuisena maanantaina vielä palaverissa ja kävi pyörähtämässä Oulussa tiistaista keskiviikkoon, torstaina korona iski koulut kiinni. Kevään täysi kalenteri tyhjeni käytännössä kokonaan ja alkoi armoton asioiden uudelleenjärjestely ja luova ongelmanratkaisu. Mitäs nyt?

Ideapakka jäi etätöihin siinä missä muutkin. Korvat saivat tottua jatkuviin kuulokkeisiin korvilla ja suunnittelu hoidettiin Zoomin, Teamsin tai vastaavan yhteyden yli. Keväällä muuttivat verkkoon moni fasilitointi, dialogi ja Laurean opetus.  Työpajoja siirrettiin syksylle ja muutama niistä jopa johonkin ajoittamattomaan tulevaisuuteen.

Alkoi työtapojen tarkastelu ja järkeistäminen: fyysisestä kanbantaulusta tuli lähinnä koriste ja yhteistyö rakentui digitaaliselle alustalle. Meillä on yrityksessä ollut sisäisesti koko ajan käytössä Slack ja se osoittautui korvaamattomaksi viestintä- ja työvälineeksi, lisäksi pidettiin etäkahveja ja viikkopalavereja Zoomin yli. Keväällä hyvän työviikon rakenteesta tuli elinehto, koska etätyö pisti niin monet jutut uusiksi. Huomatiin, että hyville menetelmille oli kaikille etätyömaailmassa entistä enemmän tarvetta ja niinpä me aktivoitiin blogissa syksyn aikana perjantai-ideat. Niitä ehti kertyä yhteensä melkein parikymmentä!

Uudet virtuaaliset työkalut olivat tarpeen, koska fasilitointi siirtyi verkkoon. Meillä on yhteistyöalustoista ollut eniten käytössä Googlen Jamboard ja Padlet, syksyllä mukaan tulivat myös Miro ja Mural. Aktivointityökaluista esityksissä Mentimeter sekä seminaareissa slido ovat olleet käytössä niiden helppokäyttöisyyden ansiosta. Ja koska moni fasilitointi toteutettiin verkossa, moni muukin työtapa täytyi toteuttaa uudella tavalla. Yhdessä kehittämistä ja organisaation kehittämistä ylipäätään on alettu tekemään etäyhteyden yli. Verkkosparraus on todettu helpoksi ja arkipäiväiseksi kehittämisen muodoksi yrityksille, yhdistyksille ja yhteisöille.

Tätä tekstiä kirjoitellessa mieleen tulee myös yksi erikoisempi koronan sivuvaikutus. Meidän Ideapussien tilaus Nicaraguasta oli pitkään jossakin hukkuspiilossa. Ideapussit seikkailivat kuukausia maailmalla ja kirjoiteltiin niistä jo ihan oma blogauksensakin. Onneksi saatiin paketti vihdoin Suomeen ja uudet värit myyntiin, vaikka usko olikin jossain kohtaa loppumassa!

Mahtuu meidän vuoteen onneksi paljon muutakin kuin koronan kanssa pähkäilyä! Uusittiin logo, pakkojen ulkoasua päivitetään pakka kerrallaan ja kehitämme samalla niiden selkeyttä ja luettavuutta. Uusitun ilmeen lisäksi parhaillaan odotellaan meille räätälöityä postituspakkausta painosta. Ja meillä oli ihan ehta aito kesätyöntekijäkin. On pakko nostaa hattua rohkealle ja reippaalle työnhakijalle: hän oli kävellyt toimiston ohi Olarissa, ottanut selvää yrityksestämme ja haki meille netistä kaivaneensa tiedon perusteella töihin. Oma-aloitteisuus palkittiin!

Ideapakan syksy meni lopulta yhdessä hujauksessa kun tehtiin kaikki ne työt, jotka siirtyivät koronan takia syksylle ja siinä samalla aloiteltiin myös uusia. Vuoteen mahtuu mm. uusi Ideapakka tunnetaidoista ja fasilitointeja tehtiin niin valtiolle kuin kunnille, järjestöille sekä laajaan kirjoon erilaisia yrityksiä.

Yhteistyötahoista kiitoksensa ovat ansainneet Mari Tähjä, Hannele Laaksolahti, Saara-Sisko Jäämies, Mari Blomqvist, Ideapakan paino, Tahdo uudistua, sekä kaikki meidän asiakkaamme ja erityisesti yhteisömme Facebookissa ja Instagramissa. Yhdessä näistä erikoisemmistakin ajoista selvitään. Ai niin! LinkedIn startattiin myös, mutta eihän siitä vielä kauhean isoa ilmiötä ole syntynyt.

Vuodenvaihde lähestyy ja me halutaan Ideapakalta toivottaa erittäin lämminhenkistä joulua ja sen odotusta ihan jokaiselle! Käytettiin tällä kertaa joululahjarahat tukemaan VVA ry:n toimintaa. Järjestö toimii kolmannella sektorilla asunnottomien edunvalvojana ja se tekee tärkeää työtä näkymättömän kansanosan hyväksi. Tässä linkki lahjoitussivulle jos haluat myös auttaa.

Jouluterveisin Jani ja Saana