Kirjoitettu: 10.12.2020

Teemme jatkuvasti pieniä ja isoja päätöksiä, myös huomaamattamme. Mitä syön aamupalaksi, kirjoitanko raportin tänään, lähdenkö lenkille, raivaanko kalenteriin tilaa luovalle ajattelulle? Mitä ikinä päätämmekään tehdä tai olla tekemättä, on päätöksillä vaikutusta työhömme, elämäämme ja vaikkapa jaksamiseemme.

Valmentajan yksi tehtävistä on tukea päätöksentekoa. Viime viikolla kirjoitimme blogissamme suunnittelusta ja ajanhallinnasta, jossa pohdittiin tekemisen priorisointia. Päätöksenteon avulla motivoidumme ja keskitymme tekemään suunniteltuja ja priorisoituja asioita. Kun hahmotamme tekemisen merkitystä itsellemme, työllemme ja elämällemme, suoriudumme aikaa vievistä tai tylsemmistäkin tehtävistä.

10-10-10

10-10-10 on selkeä malli näkökulmien avartamiseksi. Menetelmä auttaa hahmottamaan päätöksen vaikutuksia nyt, lähitulevaisuudessa sekä pitkän ajan kuluessa. Etävalmennuksessa menetelmää on helppo käyttää, tarvitsette vain muistiinpanovälineet ja keskustelukanavan.

Menetelmän ideana on keskustella valmennettavan kanssa pienten ja isojen päätösten merkityksestä. Esimerkiksi mitä vaikutuksia pikavipin ottamisella on? Tai mitä siirtynyt deadline merkitsee työssäni? Pyydä valmennettavaasi pohtimaan päätöksiä eri tasoilla minuuteissa, kuukausissa ja vuosissa.

  1. Mitä tämä merkitsee sinulle 10 minuutin kuluttua?
  2. Mitä tämä merkitsee sinulle 10 kuukauden kuluttua?
  3. Mitä tämä merkitsee sinulle 10 vuoden kuluttua?

 

Löydät 10-10-10:n Coachingin & valmennuksen ideapakasta, yhdessä 49 muun valmennuksen menetelmän kanssa. Pakka perustuu valmentavan johtamisen, coachingin, työnohjauksen tai NLP:n yleisesti tunnettuihin ja käytettyihin menetelmiin.