Kirjoitettu: 3.11.2023

Aloitukset ovat aina tärkeitä fasilitoinnissa. Tutustuminen ja tiimiytyminen sekä virittäytyminen tunnelmaan ja aiheeseen tapahtuvat aluksi. Fasilitaattorin kannattaa aina panostaa näistä syistä alkuihin, koska ne määrittävät tilaisuuden kulkua ja energioita, sekä pidemmän päälle tiimin yhdessä työskentelyä ja viestintää.

Hybridifasilitoinnissa on hyvä ottaa huomioon erilaiset tavat osallistua ja niiden erityispiirteet. Aloituksiin kannattaa valita menetelmiä, joihin kaikki voivat osallistua samanarvoisesti. Näin myös etänä osallistuvat tuntevat olevansa osa tilaisuutta ja tiimiä, vaikka vuorovaikutus on kankeampaa digivälitteisesti kuin lähiosallistujilla. Alkuun panostamalla taataan kaikille turvallinen ja tasa-arvoinen ilmapiiri, jossa ajattelutyö, ongelmanratkaisu ja rakentava vuorovaikutus on mahdollista.

Yhteinen digialusta on hyvä paikka tutustua ja virittäytyä hybriditilanteissa. Digitaalisilla valkotauluilla leikkiminen yhdessä lisää ryhmän kommunikaatiotaitoja ja yhdessä työskentelyä. Samalla käsitellyt asiat jäävät alustalle muistiin, eikä erillisiä muistiinpanoja tarvitse välttämättä tehdä. Bonuksena osallistujat tottuvat käyttämään jaettuja alustoja, joita projektissa käytetään jatkossakin. Alustoja on paljon ja uusia tulee jatkuvasti lisää. Toisaalta esimerkiksi Google on luopumassa Jamboardista, joka on inspiroinut alla olevan menetelmän.

Jammaillaan

Jammaillaan on menetelmä yhteisiin aloituksiin hybriditilaisuuksissa. Menetelmä saa nimensä Jamboardista, joka on Googlen virtuaalinen valkotaulu. Muita vastaavia, hyviksi todettuja digialustoja on ainakin Miro, Mural, Padlet ja Flinga.

Ideana on tutustua ja työskennellä virtuaalisella valkotaululla yhdessä, jolloin monipaikkaisesti työskentelevä tiimi on tasa-arvoisessa asemassa. Hybriditilaisuuksissa pyydä lähiosallistujatkin joko oman tai pienryhmän tietokoneen ääreen jammailemaan.

  1. Päätä mitä alustaa käytätte tilaisuudessa.
  2. Nimeä alusta ja lisää tauluja ja kohtia, jos tarvitset useamman pohjan. Lisäksi voit vaihtaa taustaksi työpohjan tai etsiä sopivan templaatin.
  3. Yleisimpiä työkaluja ovat kynä, liimalaput, kuvien lisääminen tai muodot sekä tekstilaatikot.
  4. Valmistele pohja eli lisää kuva, kysymys, ideoinnin aiheita tai digitaalisia liimalappuja valmiiksi.

Ideoita jammailuun:

  • Upota pohjaksi kartta ja pyydä ihmisiä laittamaan nimensä, kotipaikkansa tai unelmalomakohteensa.
  • Luovempiin aloituksiin voit upottaa pohjaksi vaikka kakun kuvan ja pyytää osallistujia piirtämään kukin oman hirviönsä, jotka ovat tulleet apajille.
  • Pidä esityksesi jammaillen, eli lisää haluamasi kuva keskelle ja anna osallistujien täyttää reunat.
  • Lisää pohjalle kuvana tai tekstinä valittavat vaihtoehdot ja äänestäkää suosituin.
  • Kokeile ideointia liimalapuilla lisäämällä aihe keskelle ja anna osallistujien inspiroitua.

Jammaillaan ja 36 muuta hybridifasilitoinnin menetelmää löydät Hybridifasilitoinnin Ideapakasta. Pakka on kehitetty monipaikkaisen työelämän fasilitoinnin työkalupakiksi ja se sisältää ratkaisuja tukemaan yhteistä tekemistä ja vuorovaikutusta. Hybridifasilitointi sopii kaikentasoisille fasilitaattoreille. Suosittelemme pakkaa erityisesti projektipäälliköille, tiiminvetäjille ja organisaatiomuutoksen kanssa kamppaileville. Katso verkkopuodistamme myös Monipaikkaisen tiimin Ideapakka.