Kirjoitettu: 25.8.2023

Kun lähdetään suunnittelemaan fasilitoitua tilaisuutta, tarvitaan sopivia työskentelymenetelmiä sekä jonkinnäköinen ajatus siitä, miten ne muodostavat kokonaisuuden. Fasilitointi ei ole rakettitiedettä ja aloittelevakin fasilitoija pääsee liikkeelle kevyellä työkalupakilla ja yksinkertaisella frameworkilla. Menetelmiä on helppo vaihtaa prosessin eri kohdissa ja prosessin voi vaihtaa monimutkaisempaan fasilitointikokemuksen karttuessa.

Yleisesti ottaen jokaisella fasilitoinnilla on tavoite, oli se sitten ymmärryksen lisääminen, ratkaisujen kehittäminen, päätökset tai mitä tahansa tavoiteltavaa. Tavoitteeseen päästäkseen fasilitoija suunnittelee tapahtuman (kokous, työpaja, kehityspäivä tms.) juoksutuksen ja valitsee siihen sopivat menetelmät.

Ideapakan kehittämä framework jakaa fasilitoidun tilanteen viiteen osaseen:

  1. Aloitus
  2. Nykytila
  3. Tulevaisuus
  4. Tekeminen
  5. Loppuun

Jokainen näistä osioista on tärkeä ja ilman painavaa syytä ei eri vaiheita pidäkään jättää välistä. Järjestys saattaa muuttua tai jokin vaihe vaatia useampaa erilaista työtapaa, mutta kokonaisuus on edelleen validi framework.

Kun suunnittelet fasilitointia, kokeile näin:

  1. Ota esiin valitsemasi Ideapakka, tai vaikka kaikki pakat, joita sinulla on.
  2. Valinnan voi aina tehdä sillä perinteisellä tavalla, eli pakka oikeaan käteen ja selaat siitä kortteja yksi kerrallaan, mutta tässä olisi tarkoitus kokeilla oheista suunnittelupohjaa.
  3. Levitä kortit itsellesi näkyville ja tutki tarkemmin, mitä voisit käyttää missäkin vaiheessa. Oikeaa tai väärää valintaa ei pidä pelätä vaan tässä vaiheessa keräät mahdollisuuksia!
  4. Printtaa itsellesi suunnittelupohja. (Saat hienon värillisen version uusien Ideapakkatilausten mukana, toim. huom.)
  5. Kerää erilaisia reseptejä eli juoksutuksia. Joko merkkaat ylös kohta kohdalta, mitä tulee mihinkin fasilitoinnin vaiheeseen tai sitten voit kerätä räätälöidyn toteutuksen pakan mukaasi avaamalla palloketjun ja rakentamalla oman Ideapakkasi valitsemistasi menetelmistä. Jos jossain kohdassa fasilitoitu toteutuksesi vaatii useamman menetelmän johonkin kohtaan, anna mennä. Ja jos tulee hyviä vaihtoehtoisia toteutuksia mieleen, niin ota nekin ylös ja mukaan tilanteeseen. Ne on sitä fiksua valmistautumista: olet hyvin valmistautunut elämään tilanteessa ja joustamaan, kun fasilitointitilanne on päällä.
  6. Pakathan voi kerätä mihin tahansa järjestykseen, mitä tarvitset kulloinkin. Värikoodaus on yleensä ylänurkassa ja pakat pitäisi tunnistaa värien avulla toisistaan.

Lataa työkalu itsellesi täältä: 

A3 / värillinen

A3 / mustavalkoinen

A4 /värillinen

A4 / mustavalkoinen

 

Ps. Alunperin tämä framework on kehitelty Ketterän Ideapakan tarpeisiin. Arto Eskelinen Reaktorilta ja Jani Ideapakalta pallottelivat, että mikä olisi sellainen raami ja prosessi, joka soveltuisi aina vartin dailysta usean kerran työpajoihin. Tätä raamia on sovellettu monta vuotta mm. Laurean palvelumuotoilun opinnoissa, jossa se sai lisänimen Universal Workshop Model. 🤓