Kirjoitettu: 19.2.2021

Tämän viikon Ideaperjantaissa esittelemme Ideapakan tuoteperheen uusimman jäsenen – Tunnetaitoja kaikille. Nappaa tekstin lopusta Kiitollisuuspurkki menetelmäharjoitukseksesi.

Tunnetaidot ovat meidän jokaisen tarvitsemia voimavaroja. Kyseessä eivät ole mitkään yliluonnolliset supervoimat, vaan ne ovat meidän kaikkien saavutettavissa ja harjoiteltavissa olevia taitoja. Tunnetaitojen avulla pystymme käsittelemään ja kohtaamaan erilaisia tunteita turvallisesti ja rakentavasti. Vaikeat tunteet kuuluvat elämään, mutta niiden kohtaaminen ei tarvitse olla loputtoman vaikeaa ja lamaannuttavaa. Tunnetaitoja kehittämällä pystymme kohtaamaan itsemme myötätuntoisemmin ja vahvistamaan kykyjämme kohdata myös muita myötätuntoisesti. Tunnetaitoja kaikille on pakallinen menetelmiä, joilla kuka tahansa voi treenata omia tunnetaitojaan.

Pakka sai alkunsa yhteydenotosta, sillä Ideapakan Jani ja Tunnetaitoja kaikille ry:n Oskari ovat olleet samoissa valmennuksissa aikaisemminkin ja Oskari oli vinkannut Janista ja Ideapakasta eteenpäin. Tunnetaitopakan kehittely alkoi puhelinkeskustelusta, kun Tuisku Tuntevainen kysyi suoraan, että tehtäisiinkö tämmöinen? Tuisku on Tunnetaitopakan aikaansaava voima, hän on Tunnetaitoja kaikille ry:n puheenjohtaja ja hänen kontakteillaan ja näkemyksellään pakka alkoi saada muotoaan.

Kansitaiteen kaikki kolme varianttia ovat Tiina Tolvasen käsialaa ja sisällössä korvaamattomana tekijänä on ollut Pekka Freese.

Tunnetaitoja kaikille on tarkoitettu nimensä mukaisesti ihan meille kaikille. Pakkaa voi käyttää esimerkiksi parempaan itsetuntemukseen, taitojen treenaamiseen, parempaan yhteistyöhön ja ihmissuhteiden laadun parantamiseen. Siinä sivussa tulee samalla luotua hieman parempaa maailmaa.

Pakassa on kivaa se, että kynnys kokeilla ja oppia lisää on tosi matala. Selailen pakkaa ja voin helposti tehdä minkä vain menetelmän. – Jani

Miten pakka tehtiin?

Ideapakassa on tuotteena jotain jännää vetoa. Erilaisia aihioita on pyöritelty viininmaistamisesta espanjankielen alkeisiin ja improvisaatiosta palvelumuotoiluun. Vain pieni osa aihioista etenee tuotetasolle, sillä Ideapakka on keskittynyt työelämän edistämisen ja menetelmien kasaamiseen aina tietyn aiheen ympärille. Ideapakka on bisneskirja, joka on helppo ottaa mukaan, kantaa taskussa ja soveltaa pakasta aina tarvittaessa. Uutta pakkaa tehdessä kaikki lähtee yhteisestä fokuksesta käsikirjoittajan tai ideoijan kanssa. Vuosien varrella moni muukin idea on päätynyt pakaksi. Osa puolestaan on jäänyt pöytälaatikkoon odottamaan oikeaa hetkeään tai etsimään hyvää fokusta.

Pakan työstäminen alkaa tekemällä ensin käsikirjoitus, eli kerätään menetelmiä, kirjoitetaan ne korttimuotoon ja muodostetaan niistä käyttäjää palveleva kokonaisuus. Sen jälkeen pakka taitetaan, tehdään grafiikka yhteisen suunnittelun pohjalta ja painatetaan pakat. Viimeisenä vaiheena pakat laitetaan myyntikuntoon. Tässä vaiheessa lisätään Ideapakkaan sen olennainen elementti, eli palloketju nurkkaan, joka mahdollistaa helpon selattavuuden. Meidän vinkkelistä pakan tekemisen järjestys on selkeä: kun on olemassa hyvä käsikirjoitus ja sisältö on kunnossa, niin aletaan hiomaan menetelmiä ja kirjoitetaan ne auki kunnolla, jotta asiaan perehtyvä osaa napata uusista asioista ja menetelmistä kiinni.

Meillä kaikilla oli taustalla ajatus siitä, että ihminen voisi olla työssäkin kokonainen. Ja siihen kuuluvat olennaisena osana tunnetaidot ja niiden kehittäminen. Jaetun ajatuksen takia tunnetaitopakkaa oli kiva tehdä yhteistyössä sen kaikkien tekijöiden kanssa. – Jani

Tunnetaitopakan tekemiseen meni kaikkiaan alle pari viikkoa siitä, kun käsikirjoitus oli valmis. Sen jälkeen tehtiin Tunnetaitofestivaaleille pieni painos ja sen kokemuksen perusteella syntyi varsinainen pakka, joka on nyt myynnissä Ideapakan verkkopuodissa ja pian myös Tunnetaitoja kaikille ry:n kautta.

Harjoittele itse: Tee Kiitollisuuspurkki

Kiitollisuuden huomaaminen kohentaa tutkitusti hyvinvointia. Harjoittele kiitollisuutta, kiitollisuuden reflektointia ja sanoittamista tekemällä Kiitollisuuspurkki joko itsellesi tai jollekulle lahjaksi.

Koristele kaunis purkki, johon voit kirjoittaa pienille lapuille kiitollisuuden aiheita. Kirjoita esimerkiksi kauniista hetkistä ja muistoista, unelmista ja kiitollisuudenaiheista. Niinä päivinä, kun elämä tuntuu olevan pelkkä vastoinkäymisten summa, voit noukkia purkista muistutuksen siitä, että elämässä on aina ollut myös hyviä hetkiä – ja tulee aina olemaan. Voit antaa Kiitollisuuspurkin myös lahjaksi jollekulle ja ilahduttaa yhteisillä pienillä muistoilla ja kiitollisuudenaiheilla.

Ps. kysyttäessä Janin lempikantta, hän valitsi Peuran, koska punainen on Janin lempiväri. Minkä kannen sinä valitsisit?