Kirjoitettu: 19.1.2024

Viime viikon blogissa käytiin läpi SMART-tavoitteita henkilökohtaisten elämän suunnittelemisen työkaluna. Tällä viikolla jatketaan samalla teemalla ja pähkäillään henkilökohtaisen tavoitteen asettamista laajemmassa perspektiivissä.

Tavoitteita voi lähestyä monella tavalla, mutta vähänkään monimutkaisempien, vaikeampien ja pitkäkestoisempien tavoitteiden saavuttaminen vaatii suunnitelmallisuutta, päätöksentekokykyä ja itsekuria. Tavoitteiden saavuttaminen on pitkä prosessi, joka alkaa tunnistamisesta ja nimeämisestä, ja kulkee arjessasi mukana erilaisina ja erikokoisina välitavoitteina, kuten vaikkapa aamun uintitreeninä tai kielikurssin läpäisemisenä.

Mieti jokaisen haluamasi tavoitteen kohdalla myös seuraavia asioita:

  • Mitä ovat tavoitteeni pidemmällä aikavälillä? Entä lähitulevaisuudessa? Miten pilkon isoja projekteja pienemmiksi? Muista, että elefanttia ei tarvitse niellä kokonaisena.
  • Priorisoi, priorisoi, priorisoi. Jos asetat kerralla monta eri tavoitetta, mieti tarkkaan ovatko ne kaikki sinulle yhtä tärkeitä. Aloita niistä, jotka ovat tärkeimpiä. Muista myös priorisoida niille kalenterissasi aikaa, jota ei tarvitse luovuttaa minkään muun tekemiseen.
  • Miksi teen tätä? Mitä enemmän ymmärrät haluamaasi asiantilaa henkilökohtaisella tasolla, sen motivoituneempi olet pitkällä aikavälillä. Kokeile myös visualisoida lopputulosta, se auttaa motivaation ylläpitämisessä ja fokusoitumisessa.
  • Tee arviointia ja uudelleenarviointia riittävän usein. SMART neuvoi asettamaan mittareita – muista siis tarkastella niitä. Ja tee rohkeita muutoksia, jos tulokset ei miellytä.
  • Jatka oppimista ja kehittymistä myös prosessin päättyessä. Juoksuharrastuksen ei tarvitse päättyä maratoniin ja kitaransoiton opettelun jälkeen voit perustaa bändin!

Kun asetat tavoitteita, kysy itseltäsi paljon kysymyksiä ja kirjoita vastauksia ylös. Jos tiedät mitä pitää tehdä, milloin on sen aika ja miksi ylipäänsä teet sen, olet jo pitkällä. Alla oleva valmennuksen malli toimii lisäapunasi tavoitteita pureskellessa.

GROW

GROW on 1980-luvulla Sir John Whitmoren kehittämä malli valmennukseen. Sitä käytetään laajalti mentoroinnin ja koutsauksen apuna tavoitteiden asettamisessa ja ongelmanratkaisussa. Menetelmä selkeyttää tavoitteiden asettamista ja auttaa hahmottamaan omia resursseja sitoutumista prosessiin.

Menetelmän nimi GROW viittaa kasvuun ja se on akronyymi sanoista Goal (tavoite), Reality (todellisuus, nykytila), Options (vaihtoehdot) sekä Will (tahto ja sitoutuminen).

  • Goal: Vaihe sisältää tavoitteen määrittelyn ja kirkastamisen. Mitä haluat saavuttaa? – tähän sopii hyvin SMART-tavoitteet.
  • Reality: Vaiheen tarkoitus on arvioida nykytilaa. Ole rehellinen olosuhteistasi ja resursseistasi – mitkä ovat vahvuutesi, heikkoutesi, mahdollisuutesi sekä uhkasi tavoitteen saavuttamisessa?
  • Options: Tässä vaiheessa arvioidaan vaihtoehtoja ja erilaisia strategioita. Ole luova ajattelussasi – mieti erilaisia mahdollisuuksia ja luo useampi skenaario, joista voit valita.
  • Will: Viimeisessä vaiheessa keskitytään selkeiden tehtävien määrittämiseen. Luo suunnitelma jossa on selkeät askeleet, aikajanat ja vastuut – katsele suunnitelmaasi sekä kokonaisuutena että yksityiskohtaisesti ja sitoudu saavuttamaan jokainen päättämäsi välitavoite matkalla kohti lopputavoitettasi.

Grow ja 50 muuta valmennuksen menetelmää löydät Coachingin ja valmennuksen ideapakasta. Pakka sopii erityisesti valmentavan johtamisen, koulutuksen, työnohjauksen ja opinto-ohjauksen parissa työskenteleville.