Kirjoitettu: 12.8.2022

Moro tyypit,

Mä oon Idis, Ideapakan uusi maskotti. Mun tehtävänä on seikkailla somessa ja blogissa sekä nostaa esiin mielenkiintoisia juttuja Ideapakan kuulumisista. Mukavaa olla osa tätä tiimiä!

Ekan työpäiväni kunniaksi esittelen tässä teille syksyn ensimmäisen Ideaperjantaiblogin, olkaa hyvä. Tsemppiä kaikille syksyyn ja työarkeen paluuseen!

Aseta tehtävät tärkeysjärjestykseen

Priorisointi kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa asioiden asettamista tärkeysjärjestykseen. Tietotyössä lista tekemättömistä hommista voi toisinaan olla pitkä. Tehtävät myös vaihtelevat työmäärältään ja kestoltaan: osa on helppo hoitaa nopeasti, osa taas vaatii pidemmän aikavälin työstämistä. Etenkin lomilta palaillessa töihin, voi olla vaikeaa tarttua työtehtäviin. Sähköpostista löytyy kasa uusia tai reagoitavia asioita, projektit ovat edenneet loman aikana ja muutoksiin täytyy perehtyä nopeasti. Priorisointi auttaa selkeyttämään työhön paluuta ja kirkastaa tekemisen järjestystä.

Priorisointiin on olemassa monia erilaisia menetelmiä. Mitä tahansa menetelmää päädytkin käyttämään, aloita aina listaamalla kaikki kalenterista ja viesteistä löytyvät sekä mieleen tulevat tehtävät. Perinteinen to do -lista auttaa kokoamaan tiedon yhteen paikkaan. Priorisoi sen jälkeen tehtävät ja tarvittaessa pilko isot kokonaisuudet pienemmiksi. Alla esittelemme Eisenhowerin matriisin, joka on nopea nelikenttä tehtävien priorisointiin. Matriisia voi käyttää sekä oman työn järjestämiseen että tiimin yhteisen tekemisen hahmottamiseen.

Priorisointi Eisenhowerin matriisilla

Matriisia käytetään fasilitoinnissa paljon. Eisenhowerin matriisi on nelikenttä, jossa asiat luokitellaan kahdella eri tavalla. Tyypillinen jako on kiireisiin ja ei-kiireisiin sekä tärkeisiin ja ei-tärkeisiin.

Kun haluat fasilitoidessa käyttää Eisenhowerin matriisia, voit tehdä näin:

  1. Julista yksilötyövaihe tai vaihe, jossa asioita kirjataan yhteiseen matriisiin.
  2. Kun matriisiin on kirjattu asioita, avaa keskustelu: mikä asia on täsmälleen oikeassa paikassa, erityisen tärkeä tai vastaavasti pitäisi siirtää johonkin toiseen kohtaan. 

Ideapakan templaatit ovat vapaasti käytettävissäsi. Löydät erilaisia työpohjia täältä.