Kirjoitettu: 5.4.2012

Walt Disney on yksi maailman tunnetuimmista unelmoijista, mutta hän tunnisti itsessään kriittisen ihmisen. Eräs Disneyn yhteistyökumppaneista on todennut: ”Waltilla oli selvästi kolme eri persoonaa, eikä koskaan etukäteen tiedä kuka niistä tulee tapaamiseen.”
Disney-malli tunnetaan myös Disneyn luovuusstrategia. Mallin on esitellyt ensimmäisenä maailmalle Robert Dilts (Walt Disney Strategies of Genius), joka hahmotteli mallin mm. Walt Disneyn ja Albert Einsteinin ajatusprosessien perusteella.

Mikä?

Selkeä malli tavoitteen asetteluun, jossa erotetaan:

  1. Unelmointi 
  2. Toteuttaminen
  3. Kritisointi

Disney piti tärkeänä, että nämä roolit pidetään ”puhtaina” ja niitä ei sekoiteta keskenään. Unelmoija saa rauhassa fantasioida ilman, että toteuttaja kysyy esim. budjetista tai että kriitikko pohtii miten saadaan yleisöä.

Miten?

Jaa käytettävissä oleva aika kolmeen vaiheeseen:

  1. Ole unelmoija! Luovuutesi on rajaton ja jalat irti maasta. Sinun ei tarvitse välittää rahasta, rajoitteista, ei piitata muiden puheista eikä muista rajoitteista. Anna mielikuvituksen lentää –kaikki on mahdollista! Miltä se silloin tuntuu, tuoksuu, maistuu, kuulostaa?
  2. Ole toteuttaja! Mitä olet jo tehnyt unelmiesi eteen? Huomioi kaikki pienetkin askeleet. Mitä ovat resurssisi? Kuvaile niitä ja listaa kaikki! Ole realisti! Miten voit toteuttaa Unelmoijan tavoitteita? Miten nämä asiat merkitään kalenteriin aikataulullisesti? Kuinka asiat hinnoitellaan? Nyt jalat maassa!
  3. Ole kriitikko! Ole laaduntarkkailija ja pikkutarkka. Mitä mieltä olet unelmasta? Mitä heikkouksia siitä löydät? Mitä kysymyksiä esität? Kohdista kritiikki suunnitelmaan, ei Unelmoijaan tai Toteuttajaan.Rooleissa voi tarvittaessa käydä useaan kertaan ja näin jalostaa suunnitelmaa. Katso lopuksi tilannetta omana itsenäsi ja ulkopuolisena tarkkailijana. Onko tilanteessa riittävästi unelmointia, toteutusta ja kritiikkiä? Mitä voisi tehdä näiden roolien yhteistyön parantamiseksi? Minkä toimintasuunnitelman voit ottaa tästä mukaasi?
    Idea
    – Voi tehdä ryhmässä esim. etukäteen sopimalla, ketkä edustavat Unelmoijia, ketkä Toteuttajia ja ketkä Kriitikoita. Kullekin ryhmälle annetaan aikaa 20-30 min, jonka jälkeen ryhmät vaihtavat paikkaa ja rooli vaihtuu. Näin saadaan mahdollisimman monta näkökulman vaihtoa. Tässäkin huom! Pidetään omasta annetusta roolista tiukasti kiinni!

Voit myös asettaa tilaan kolmen tuolia eri rooleille kolmion muotoon siten, että jokaisesta paikasta näkee jokaiseen paikkaan ja käydä tarkastelemassa asiaa eri näkökulmista.

Walt Disneyn unelmoinnin ja 47 muuta ideoinnin menetelmää löydät Ideoinnin ja luovuuden ideapakasta. Pakka sopii projektipäälliköille, tiiminvetäjille, tuotekehittäjille, palvelumuotoilijoille ja kaikille arjen isojen, pienten ja visaisten ongelmien ratkojille.