Kirjoitettu: 29.9.2017

Tänään Perjantai-idea tulee Veeran valikoimana Tekstintuottamisen Tehopakasta. Ideana on kirjoittaa siitä, mitä näkee.

  

Tyhjän paperin kammo tai writer’s block iskee itse kullekin työssään tekstiä työstävälle aika ajoin. Tekstiä pitäisi saada aikaiseksi, mutta alkuun ei pääse millään. Erityisesti silloin, kun deadlinet lähestyy, voi paine yltyä niin kovaksi, että on vaikea ylipäätään aloittaa.

Tällöin on hyvä tarttua tekstintuottamisen pakkaan. Kirjoita siitä, mitä näet -menetelmässä nimensä mukaisesti kirjoitetaan näkökentässä olevista asioista ja astutaan näin aiheen rajoitteista kokonaan ulos. Kirjoittamalla täysin yhdentekevää tekstiä pääset alkuun ja helpotat kirjoituspaineita.

”Teen itse joskus tyhjän paperin edessä, paineiden kasvaessa hölynpölyharjoitteen: kirjoitan kaiken, mitä ajattelen. Ideana on, ettei lopeta hetkeksikään esimerkiksi puhelimella ajastetun viiden minuutin aikana. Kun ajatus katkeaa, voi kirjoittaa esimerkiksi täytesanoja tai juuri siitä ajatuksen katkeamisesta: nyt en muista enää mitä minun piti kirjoittaa, mutta tähän väliin voisikin sanoa että… Tarkoituksena ei ole kirjoittaa viimeisteltyä tai edes kieliopillisesti laadukasta tekstiä.”

– Veera Routarinne, Ideaseppä.

Perjantai-idea on blogin vakituinen kategoria. Kerran viikossa esittelemme erilaisia ideoita ja menetelmiä ja niiden sovelluksia kuukauden ideapakasta. Syyskuussa opitaan Veeran lempparit eri pakoista.