Kirjoitettu: 23.11.2012

   ”Missä pääsisin testaamaan menetelmiä turvallisesti?”
Tämän syksyn aikana toteutimme kolme kaikille avointa menetelmiin painottuvaa Ideapajaa. Näissä ideapajoissa hankittiin kokemuksia useista eri menetelmisä ja pohditaan niiden mahdollisuuksia omassa työssä.

Ideapajojen teemat menivät Ideapakkojen mukaan seuraavasti:

  1. Ryhmän johtajan Ideapaja – Tehokkaat menetelmät & innostunut ryhmä
  2. Coaching Ideapaja – Motivoivat menetelmät & itseohjautuvuus valmennuksessa
  3. Innovaattorin Ideapaja – Ideointitekniikat & ideoiden jalostaminen

Kuntosavotan Henna Hietakangas ja Susanna Kähkönen osallistuivat kaikkiin kolmeen Ideapajaan eli kumpikin omistaa nyt viisi erilaista Ideapakkaa eli heillä on käden ulottuvilla yli 200 menetelmää sekä Ideapakan kuva- & adjektiivikortit. Iloksemme he kertoivat ottaneensa käyttöönsä menetelmiä heti Ideapajojen jälkeen omassa hankkeessaan.

Henna ja Susanna kertovat seuraavaa:

Meneillään tavoitejana. Lähimpänä seinää nojaa oivalluttaja
Marjaana Herlevi-Turunen, joka on Coaching Ideapakan
käsikirjoittaja.

Pieni vihreä sammakko kruunupäässään houkutteli meidät alkusyksystä mukaan tälle idearikkaalle ja menetelmiä rönsyävälle matkalle Ideapajoihin. Ajatuksissa oli saada lisää vinkkejä ja ideoita toiminnallisten menetelmien käytöstä. Päällimmäisenä mielessä pyöri kysymys, että mitä ovat nämä mielenkiintoisen näköiset kortit pussukoissaan, miten niitä käytetään ja miten voimme hyödyntää niitä työssämme.

Kuntosavotta on maaseudulla toimiville yrittäjille suunnattu työhyvinvointihanke. Tavoitteenamme on herättää osallistujissa kipinä omaa hyvinvointia kohtaan jakamalla tietoa, taitoa ja oppeja. Tarjolla on ollut rakennusaineita niin fyysiseen, henkiseen kuin sosiaaliseen hyvinvointiin. Vuodesta 2008 pyörinyt hanke päättyy vuoden vaihteessa, juurtuminen on onnistunut ja toiminta jatkuu 2013 osuuskuntamuotoisena.

Tiemme toi siis loka-marraskuussa kolmeen eri Ideapajaan, joista jokainen oli aivan omanlaisensa. Ryhmissä toisilleen ennalta tuntemattomat ihmiset heittäytyivät innolla menetelmien pyörteisiin. Uusia tuttavuuksia ja verkostoitumista syntyi moneen eri suuntaan.

Jännitystä ilmassa ja vähän perhosiakin vatsassa suuntasimme ensimmäiseen pajaan. Ryhmän johtajan Ideapaja – Tehokkaat menetelmät & innostunut ryhmä. Alusta asti Reetta ja Marianne (Capacitar) loivat innostavan ja toimeliaan tunnelman, joka kesti koko päivän. Ehdimme käydä yhdessä harjoitellen monta eri menetelmää. Ja konkreettisen treenauksen pohjalta niitä on helppo lähteä myös toteuttamaan itse. Osa menetelmistä oli ennalta tuttuja nimiltä, mutta nyt ne syventyivät ja tulivat käytännössä tutuiksi. Päivä oli erittäin intensiivinen ja onnistunut! Heti seuraavalla viikolla menetelmistä käyttöön päätyivät: PowerPoint-karaoke, Minuuttikierros ja 3 sanaa. Jatkossa varmasti käytämme: Pingis, Zipzapzop (nimillä), Ideaparkki ja Postikortti (tämä menetelmä meillä on ollut käytössä jo aiemmin.)

Päivän huilimisen jälkeen kutsui Coaching Ideapaja – Motivoivat menetelmät & itseohjautuvuus valmennuksessa. Vetovuorossa olivat Marjaana (Urataival) & Reetta. Menetelmiä ehdittiin harjoitella jälleen paljon. Tahti ei ollut aivan yhtä kiivas kuin Ryhmän johtajan ideapajassa ja se sopikin hyvin näihin harjoituksiin. Coaching menetelmiin tutustuminen ja syventyminen vaati hieman enemmän kypsyttelyaikaa. Menetelmistä on jo käyttöön otettu Voimavitoset ja Kirje itselle.

Marraskuussa oli vuorossa vielä Innovaattorin Ideapaja – Ideointitekniikat & ideoiden jalostaminen. Päivän toteutuksesta vastasi Reetta. Ideapakkojen plärääminen kävi jo suht helposti, aivan kuten sanotaan harjoittelu tekee mestarin! Päivän aikana todistettiin useaan kertaan, kuinka erilaisilla ideointitekniikoilla voi saada paljon kehityskelpoisia ja toimivia ideoita. Harjoitelluista menetelmistä käyttöön päätyvät ainakin Annettaan lahjoja, Kookospähkinä-haaste, Valkoisen 100 sävyä, Kolikon kääntöpuoli, 5xmiksi, Ideat lehdistä.

Tämä matka ideoiden monipuoliseen maailmaan kannatti tehdä! Ideapajoissa opimme oivaltamaan myös miten itseään voi haastaa ajattelemaan. Ideapajojen myötä on entistä alttiimpi ympäristöstä tuleville ärsykkeille ja virikkeille. Viimeisestä päivästä mukaan saatu Idea-heijastin roikkuu nyt takinliepeessä ja muistuttaa siitä, että on paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, joita voimme hyödyntää Kuntosavotta osuuskunnan ryhmien innostamisessa, uusien ideoiden synnyttämisessä ja erilaisissa valmennustilanteissa.

P.S. Kevääksi suunnitteilla seuraavat Ideapajat:
Innostajan Ideapaja – Innostunut ryhmä & improvisaation mahdollisuudet  9.4.2013 
Kouluttajan Ideapaja – Tehokkaat ryhmätyöskentelymenetelmät & oppiva ryhmä 12.4.2013
Valmentajan Ideapaja – Motivoivat menetelmät & itseohjautuvuus valmennuksessa 19.4.2013 
Innovaattorin Ideapaja – Ideointitekniikat & ideoiden jalostaminen 24.4.2013