Kirjoitettu: 14.11.2012

Tällä viikolla vietetään ajattelun viikkoa, jonka tavoitteena on lisätä ajattelun arvostusta Suomessa. Ajattelu on taito, jota voi kehittää, hioa ja lisätä. Syksyn viimeisessä Ideapajassa käsittelimme lateraalia ajattelua ideoinnissa ja tuotekehityksessä.


Mitä on lateraali ajattelu?

Perinteisesti puhutaan laatikon ulkopuolelta ajattelusta ja käsitteella tarkoitetaankin viitekehysten sivuun astumista, jossa rikotaan tietoisesti loogisia kaavoja pyrittäessä johonkin päämäärään. Edward de Bonon kehittämä ”sivuttainen” ajattelutapa on siis vastakohta suoraviivaiselle vertikaaliselle ajattelulle. Lateraalinen ajattelun avulla voidaan synnyttää uusia ideoita siirtymällä ajattelemaan valtavirran ulkopuolelle. Erilaisten menetelmien avulla voit harjoittaa omia lateraalin ajattelun taitojasi, joilla löydät helposti uusia ratkaisuja ja näkökulmia ongelmiisi.

Ideapajassa testasimme mm. seuraavia menetelmiä

1) Kyseenalaistaminen
Kolikon kääntöpuoli-menetelmässä kyseenalaistimme itsestään selvältä ajatuksen ja mietimme, mitä seuraisi, jos näin ei olisikaan. Mitä jos minun yritykselläni ei olisikaan koskaan yhtään isoa referenssiä?Opettele kysymään itseltäsi Mitä jos näin ei olisikaan, miten tämä voisi olla etuni? Hyödynsimme miksi-kysymyksiä ja 5 x miksi -menelmässä paneuduttiin ongelman syihin ja etsittiin vaihtoehtoisia tapoja. Kysymys voi aluksi tuntua itsestäänselvältä tai lapsellisesta, mutta se saattaa herättää aivan uuden näkökulman ongelmaan.

2) Provosointi
Äärimmäisillä ajatuksilla provosoimme ajatteluamme.  Kärjistimme ja etsimme mielettömiä vaihtoehtoja. Voit kysyä itseltäsi esimerkiksi:
– Millainen olisi maailman ällöttävin/kallein/laadukkain/pimein kehittämäni tuote/palvelu?
– Mikä saisi Kimi Räikkösen pitämään tuotetta kaikkien aikojen parhaana? 
– Miten sitä pitäisi muuttaa, että Sofi Oksanen jäisi siihen koukkuun.

3) Sattuman hyödyntäminen
Kun tilanteeseen tuo jonkin täysin sattumanvaraisen sanan voi ideaa johtaa aivan yllättävään suuntaan. Sanat synnyttävät erialisia mielleyhtymiä, jotka tuovat tilanteeseen jotain aivan uutta. Haimme ideoita aikakausilehtien satunnaisista sanoista ja kuvista, joista piti jalostaa aina uusi idea. Päätä että keksit aamulehden joka sivulta yhden idean.

Lateraalia ajattelua voi kehittää ratkomalla arvoituksia. Yleensä arvoitus ratkeaa luopumalla jostakin ennakkokäsityksestämme.

Miten jatkaisit tätä lukusarjaa? 2, 3, 6, 8, x