Kirjoitettu: 18.3.2022

Ideaperjantain teemana on seuraavina viitenä viikkona ryhmäytyminen.

Oletko koskaan työskennellyt ryhmässä tai projektissa, jossa yhteistyö sujuu lähes saumattomasti ja töitä on mukava tehdä kimpassa? Entäpä päinvastainen kokemus, tiimissä ei mikään toimi ja ihmisten kanssa on vaikea kommunikoida yksinkertaisimmistakin asioista? Erilaisia kokemuksia voi syntyä monistakin syistä, yksi pohjasyistä on ryhmäytyminen (tai sen puute). Ryhmäytyminen on tiimin sosiaalista pääomaa, joka sitoo osallistujia toisiinsa. Se toimii liimana ja katalyyttina, jonka ansiosta yhdessä tehdään parempaa työtä.

Ryhmäytymiselle voi olla monia tarpeita tutustumisesta välienergisointeihin. Fasilitoinnin näkökulmasta jokainen uusi ryhmä ja alkava projekti ovat hyviä hetkiä pitää huolta ryhmäytymisestä. Halutessaan  palaveri ja tapaaminen voidaan aloittaa ryhmäytymisharjoituksella, vaikka osallistujat tuntisivatkin toisensa ennestään. Näin luot fasilitoijana ilmapiiriä, jossa jokaisen on psykologisesti turvallista ja mukavaa osallistua yhteiseen tekemiseen. Samalla myös pystyt ohjaamaan tekemistä kohti ryhmän yhteisiä tavoitteita.

Tutustuminen toisiin osanottajiin vähentää jännitystä ja lisää turvallisuutta. Tutummassa ryhmässä tarpeena voi olla käydä yhdessä läpi missä mennään ja mitä on tapahtunut edellisen kerran jälkeen. On hyvä tarkastella sekä tapahtumia että ongelmia – mutta myös tarpeita ja tunteita. Tuttu ryhmä voi tarvita välillä erilaista piristystä, yhteistä hassuttelua tai ihan vaan yhteistä kevyttä kivaa. Nauraminen yhdessä muistuttaa, mikä tässä porukassa oli olennaista ja luo yllättävän hyvin psykologista turvaa.

Kuka muu kuin minä?

Kuka muu kuin minä? on tutustumis- ja ryhmäytymismenetelmä, jossa osallistujat oppivat tuntemaan toisiaan. Tutustumisen lisäksi voit käyttää menetelmää myös välienergisointiin.

  • Pyydä osallistujia istumaan rinkiin, tuoleja on yksi vähemmän kuin osallistujia. Vapaaehtoinen osallistujista menee keskelle ja aloittaa sanomalla: ”Kuka muu kuin minä.. [pelaa sulkapalloa/leikkii legoilla/on koiranomistaja]?”
  • Kaikki ne, joihin kuvaus sopii, nousevat ylös ja vaihtaa istumapaikkaa jonkun kanssa. Viereiselle tuolille ei saa istua.
  • Keskellä oleva yrittää etsiä itselleen vapaan tuolin. Se kuka jää ilman istumapaikkaa, on seuraava kysyjä ja menee piirin keskelle.
  • Jos piirin keskellä oleva ei heti keksi sanottavaa, hän voi aina huutaa: ”Pyörremyrsky!” Tällöin kaikkien pitää vaihtaa paikkaa.

Ryhmän ollessa samassa tilassa tarvitset vain tuolit osallistujille sekä riittävästi tilaa, jossa mahtuu liikkumaan. Etänä kokoontuessa pyydä osallistujia laittamaan videot päälle ja peittämään kameran värillisellä liimalapulla. Jos väittämä pätee, osallistuja poistaa lapun ja vilkuttaa muille osallistujille. Paikkaa ei vaihdeta, mutta ihmiset näkevät yhtäläisyyksiä.

Pyydä ihmisiä kiiruhtamaan maltillisesti, ettei ketään satu. Korosta myös sitä, ettei piirin keskellä tarvitse keksiä mitään nokkelaa tai hauskaa.

Kuka muu kuin minä? sekä 40 muuta ryhmäytymisen menetelmää löydät Ryhmäytymisen Ideapakasta. Pakan menetelmät taipuvat erilaisten ja erikokoisten tiimien yhteistä tekemistä tukemaan. Voit käyttää pakkaa lähi-, etä- ja monipaikkaisten tiimien ryhmäytymiseen.