Kirjoitettu: 15.3.2013

Listasimme Katleenan kanssa reilu vuosi sitten kirjaprojektimme päätteeksi kohtaamamme kokousten hankalat osallistujat, jotka estävät käytöksellään kokouksen tavoitteeseen pääsyn. Huumori on usein helppo lähestysmistapa ja siksi kärjistimme nämä tyypit koomisiksi hahmoiksi.

Jokaisella ihmisellä on heikkoutensa ja omat varjopuolensa, ja siksi jokaisella on myös negatiivisia käyttäytymismalleja. Nämä tulevat näkyviksi eritoten niissä palavereissa, joissa ilmapiiri on heikko. Tuhoava käyttäytyminen nousee usein peloista ja pettymyksistä.

Lörpöttelijä
Kun lörpöttelijä pääsee vauhtiin, hän unohtaa ajan kulun. Hänelle puhuminen on ajatusten prosessointia, yhteisöllisyyttä ja jakamista, mutta muut kärsivät puhetulvasta. Kokouksessa lörpöttelijän perimmäinen tarkoitus tosin on vakuuttaa paikallaolijat hänen ahkeruudestaan ja ansioistaan.

Jos puhuminen on sinulle luontainen tapa ajatella ääneen, yritä tiedostaa, miltä se tuntuu muista. Rajaa omat puheenvuorosi jo etukäteen ja päätä, että tuot esiin ainoastaan kaksi asiaa ja nekin lyhyesti. Anna tilaa myös muille.

Vaikenija

Vaikenijoita on kahta lajia. Totaalivaikenija on helpompi, sillä hän on hiljaa myös kokousten välillä. Kokousvaikenija sen sijaan vaikenee vain kokouksissa. Niiden välillä hän on sitten johtaa käytäväpuheita sitäkin äänekkäämmin tai torppaa ehdotuksen seuraavana päivänä meileissä. Hän osaa arvioida, miten hölmöjä puheenvuoroja kokouksessa pidettiin ja mitä ideoita kokouksessa olisi oikeasti kannattanut esittää.

Vaikenija istuu hiljaa sivummalle vetäytyneenä. Hän kyllä vastaa katseeseen, hymyilee ja nyökkää, kun häneen päin katsoo. Muut kokevat, että häneltä ei saa apua, eikä hän tee mitään viedäkseen asioita eteenpäin.

Jos olet vaikenija pelkäätkö, että kukaan ei kuitenkaan kuuntele sinua tai kannata ehdotustasi? Mieti, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua, jos esität mielipiteesi. Rohkaise itsesi ja osallistu, sillä voi olla, että mitään kamalaa ei tapahdukaan! Vai haluatko tarkoituksellisesti jättää muut omilleen, jotta voit myöhemmin sanoa, mitä olisi pitänyt tehdä? Vastustatko jostain syystä organisaatiotasi ja vetäydyt tieten tahtoen päätöksenteosta? Muista, että vaikeneminen ei auta mitään. Ainoa tapa muuttaa organisaatiota on osallistua.

Mököttäjä

Mököttäjä mököttää, kun muut ei kuitenkaan hyväksy hänen ehdotuksiaan. Hän ajattelee, että ”Päättäkää mitä päätätte, minä kuitenkin toimin näin”. Hän ei vaihda omaa mielipidettään kirveelläkään, eikä välitä edes osallistua palaveriin. Muut palaverin jäsenet pitävät häntä helposti loukkaantuvana, ja heitä suututtaa, kun murjottaja ei edesauta asioiden sujumista.

Jos sinulla on taipumusta murjottamiseen, astu hetkeksi itsesi ulkopuolelle. Otatko asiat liian henkilökohtaisesti? Ajatteletko, että ihmiset ovat sinua vastaan, jos he ovat jostakin asiasta kanssasi eri mieltä? Ota haasteeksi itsellesi alkaa viedä aktiivisesti eteenpäin asioita myös silloin, kun niitä ei tehdä sinun haluamallasi tavalla. Opettele tekemään tarvittaessa kompromisseja.

Vastarannankiiski

Tämä tyyppi asettuu periaatteesta poikkiteloin kaikkiin uusiin ehdotuksiin ja latistaa muiden innostuksen: ”Tämä on jo nähty”. Hänellä nippu hyviä syitä, miksi ehdotus ei tule koskaan onnistumaan. Hän on ylikriittinen ja näkee asioissa vain pahimpia uhkakuvia. Muut osallistujat pitävät häntä hankalana.

Jos olet vastarannankiiski, mieti syitä kriittisyydellesi. Pelkäätkö pettymyksiä ja suojaat jo valmiiksi itseäsi kyynisyydellä? Kadehditko niitä, joilla on omaperäisiä ideoita? Pelkäätkö, että omat taitosi tulevat haastetuiksi jos jotain toteutetaan uudella tavalla? Haasta kuitenkin itsesi antamaan kehuja kollegallesi.

Dominoija

Dominoija on koko ajan äänessä ja hänellä on ainoat oikeat mielipiteet. Dominoija on kiinnostunut vain omista asioistaan ja suhtautuu asioihin mustavalkoisesti ilman harmaan sävyjä. Hän pitää kiinni oikeudestaan sanoa oman mielipiteensä joka asiaan. Hän keskeyttää toisten puheenvuoroja ja puhuu päälle.  Kokouksen muut osallistujat pitävät häntä itsekkäänä.

Jos olet dominoija, jätä tilaa muillekin. Käytkö epävirallista valtataistelua muiden kanssa? Onko sinulla tarve kontrolloida ryhmää? Ajatteletko, että et ole olemassa muille, jos olet hiljaa? Laita itsellesi rajat: päätä etukäteen kuunnella ensin ja tiivistää mielessäsi puheenvuoro ennen kuin ajattelet ääneen.

Besserwisser


Viisastelija tuntee kaikki ja on käynyt kaikkialla. Häneltä tulee aiheesta riippumatta aina fiksu huomautus tai vitsikäs murjaisu. Besserwisser on verbaalisesti lahjakas ja varastaa monologeillaan aikaa tehokkuudelta ja vie tarpeettomasti aihetta sivuraiteille pilkkua viilaten. Kokouksen osallistujat pitävät hänen puheenvuorojaan turhana teorisointina ja aikavarkautena.

Jos sinulla on taipumusta näsäviisasteluun, pohdi, mistä käytöksesi johtuu. Koetko asiantuntemuksesi uhatuksi tai onko sinulla tarve kilpailuun muiden kanssa? Pelkäätkö, että tekemisesi ei riitä vakuuttamaan muita? Etkö saa tarpeeksi huomiota osaksesi? Koetko, että sinun on osallistuttava aina jollakin tavalla, ja jos et keksi asiaa, viilaat pilkkua? Huomioi, että myös kuunteleminen, ymmärtäminen ja kannustaminen ovat tärkeää asioiden eteenpäin viemistä. Haasta itsesi pysymään asiassa.

EVVK

Tämän tyypin asenteena on ”ei vois vähempää kiinnostaa”, eikä hän pelkää näyttää sitä muille ilmeellään ja kehonkielellään. Kun presentaatio alkaa, hän sulkee aivonsa offline-tilaan ja tuijottaa ikkunasta kaukaisuuteen. Muiden mielestä hän on ylimielinen ja lannistava.

Jos suhtaudut asioihin välinpitämättömästi, pohdi, mitä toimintasi saa aikaan. Eikö työlläsi ole merkitystä? Vaikka kävisitkin töissä vain palkan takia, voit tehdä silti työsi niin, että sinullekin jää siitä hyvä mieli. Selvitä ennen jokaista kokousta sen tavoite ja oma roolisi kokouksessa. Jos palaveri voidaan hoitaa osaltasi muulla tavoin, sovi tästä kokouksen koollekutsujan kanssa.

Vapaamatkustaja

Vapaamatkustaja ei ole ota kantaa. Hän odottaa, kunnes muut ovat tuoneet kantansa esiin ja kertoo sitten olevansa enemmistön kanssa samaa mieltä. Kokouksissa hänestä ei ole muille haittaa, muttei tosin mitään hyötyäkään.

Jos olet vapaamatkustaja, ota itseäsi niskasta kiinni. Pelkäätkö, että sinun ajatuksesi torpataan, jos sanot sen ääneen? Haluatko varmistaa, että olet aina enemmistön puolella? Kuuntele itseäsi ja mieti, mitä sinä itse haluat. Pohdi vaihtoehtoja ja valitse omasta mielestäsi paras silläkin riskillä, että enemmistö on kanssasi eri mieltä.

Tiedostatko sinä oman (negatiivisen) käyttäytymistapasi?

Kyse voi  olla ymmärtämättömyydestä, jos ihminen ei ole koskaan tiedostanut omaa tuhoavaa käyttäytymistään. Negatiiviset käyttäytymistavat heikentävät ilmapiiriä, synnyttävät toisissa osallistujissa kielteisiä tunteita ja lopulta haittaavat tavoitteiden saavuttamista. Kun mahdollisimman moni tiedostaa omat heikot kohtansa ja välttää niitä, päästään ulos tukahduttavasta ja tuhoavasta negatiivisuuden kierteestä.

P.S. Seuraavan koulutuksen kokousten kuolemansyntien kitkemiseen järjestää: Ratekoulutus 15.4.2013 Radisson Blu Royal Hotellissa Helsingissä. Koulutus sopii kaikille, joiden työhön kuuluuu kokousten järjestäminen ja vetäminen.

Koulutuksen hintaan sisältyy kirja Kokousten seitsemän kuolemansyntiä (Koski & Kortesuo).

Pelkän kirjan voi hankkia verkkopuodista