Kirjoitettu: 26.10.2010

Tällä viikolla esittäytyy Katleena Kortesuo, joka on viestinnän kouluttaja ja tietokirjailija. Katleenan blogi löytyy osoitteesta eioototta.fi.

Minulla ei ole pedagogista koulutusta, joten olen joutunut opettelemaan kaiken oivalluttamisesta joko kantapään kautta tai kurssien ja kirjallisuuden avulla. Kymmenen vuoden valmentajauran aikana on tullut paljon jälkiä kantapäähän.

Katleena, Kuva: Laura Ringman

Mekaanisten sääntöjen kertominen osallistujille toimii vain silloin, kun kyseessä on kielioppisääntö tai tekninen ohjeistus. Sen sijaan oivalluttaminen on välttämätöntä silloin, jos kyseessä on ‘psykologisempi’ asia: vaikkapa oma-aloitteinen myyminen, aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen tai palautteen vastaanottaminen.

Näissä tilanteissa ohjeistaminen ei enää riitä, koska osallistujien mielestä vanha toimintatapa voi olla helpompi, turvallisempi ja nopeampi. Niinpä ihmisiä on oivallutettava uuteen toimintamalliin, sillä muuten vanha tapa jää käyttöön.”

Miten käytän Ideapakkaa henkilökohtaisena työkalunani:

Tartun Ideapakkaan erityisesti silloin, kun kyseessä on uusi toimiala, uudenlainen ryhmä tai tavallisesta poikkeavat valmennussisällöt. Poimin pakasta etukäteen niitä tekniikoita, jotka istuvat päivän teemaan. Päivän aikana valitsen näistä ennaltapoimituista sopivimmat.

Pidän siitä, että Ideapakka sopii myös intuitiiviseen työskentelyyn. Siitä löytää nopeasti uuden menetelmän, jos aiemmin valittua ei jostain syystä voi soveltaa. Esimerkiksi kausiflunssien aikaan on käynyt niin, että valmennukseen on tullut 16 osallistujan sijasta vain 7. Niinpä on täytynyt pikaisesti etsiä uudet menetelmät harjoituksia varten.

Kun sain Ideapakan, se toimi myös henkisenä turvana. Olin valmentajaurani aikana kehitellyt erilaisia tekniikoita koulutuksiin. Kun Ideapakasta löytyi vastaavantyyppinen menetelmä, koin olevani turvallisilla vesillä viritelmieni kanssa. Samalla sain lisäideoita harjoitukseni eteenpäinviemiseen.”

Suosikkimenetelmäni:

Käytän ideariihivalmennuksissa erityisesti Aivoriihtä ja Minuuttikierrosta. Ne ovat intuitiivisia menetelmiä, joiden avulla ryhmä saa nopeasti luovuutensa hyödynnettyä.

Päivän aikana käytän Ideaparkkia erityisesti silloin, kun ryhmää puhututtaa jokin aihe, joka ei liity päivän sisältöihin. Ideaparkki toimii usein myös kysymysparkkina.

Lisäksi Aivojen huoltoa -vinkit toimivat tehokkaasti erityisesti pitkissä valmennuksissa, joissa vireystilaa pitää nostaa aika ajoin.

Erityistoiveenani on, että pääsisin joskus itse kokeilemaan PowerPoint-karaokea jonkun muun vetämänä. Se kuulostaa upealta tekniikalta esiintymiskoulutukseen, mutta haluaisin testata sitä ensin itse, ennen kuin teetän sitä ryhmällä.