Kirjoitettu: 25.3.2013

Kokeneena oivalluttaja esittäytyy Aleksi Litovaara, joka valmentaa coaching Ideapakan menetelmistä Valmentajan Ideapajassa.  Monet tuntevat Aleksin lumilautailusta, mutta annetaan miehen itse kertoa itsestään ja suhteestaan menetelmiin:

Nykyään olen yrityscoach (ACC), Suomen Coaching-yhdistyksen hallituksen jäsen, henkinen urheiluvalmentaja, NLP -valmentaja, Mindfulness-ohjaaja ja luennoitsija. Tarjoan henkistä urheilucoachausta yksilö- ja joukkueurheilijoille, jotka haluavat tulla paremmiksi, menestyä sekä nauttia harjoittelusta, kilpailemisesta ja huippusuorituksista. Saman tyyppiset asiat tulevat esiin myös yritys-coachauksessa!

Mikä on suhteesi erilaisiin valmennuksellisiin menetelmiin?

Aleksin suosikkimenetelmiä on
onnistumista mallintavat
menetelmät

Aleksin suosikkimenetelmiä on onnistumista mallintavat menetelmät Rakastan tehdä ja kokeilla erilaisia asioita. Jokainen kohtaaminen coachattavan kanssa on ainutlaatuinen ja erilainen. Tämän takia on hyvä olla valtava repertoaari erilaisia menetelmiä mitä voi soveltaa ex-temporee tilanteessa kuin tilanteessa.

Läsnäolo ja spontaanius ovat tärkeitä elementtejä coachauksessa. Kun on treenannut erilaisia menetelmiä riittävästi, voi vetää hatusta juuri sopivankokoisen pupujussin (eli menetelmän)!



Olen itse käyttänyt monia hallitsemiani menetelmiä yli 20 vuotta ja saavuttanut niiden avulla mm. lumilautailun maailmancupin kokonaiskilpailun voiton 1996. Valmennettaviini kuuluu yritysjohtajia, keskijohtoa, yrittäjiä sekä MM- ja SM-tason yksilö- ja joukkueurheilijoita.

Miten kuvailisit valmentajan roolia? 

Valmentajan tehtävä on toimia aktiivisena kannustajana ja luoda toimiva yhteistyö valmennettavan kanssa. Valmentaja vastaa työskentelyn suuntautumisesta kohti niitä tavoitteita, joita valmennettava on tuonut esille. Valmentaja kuuntelee, kysyy oivalluttavia ja voimaannuttavia kysymyksiä, tuo esille asiakkaan potentiaalin ja auttaa häntä konkretisoimaan tavoitteitaan. Valmentaja innostaa, inspiroi ja nostaa valmennettavan toiveikkuutta – leikkimielisyyttä ja huumoria unohtamatta!

Käytän coaching-menetelmiä sekä haastaviin tilanteiseen että tekemään hyvistä asioista parempia. Työympäristössä tämä voi tarkoittaa halua parantaa työsuoritusta, omien ratkaisujen pohtimista työhön liittyvien päämäärien suhteen tai tiimin työskentelyn syventämistä huipputiimiksi.

Pidän oivalluttaja-termistä, sillä coaching tähtää valmennettavan tietoisuuden kasvattamiseen ja hänen omaan oivallukseen. Silloin valmennettava itse ”omistaa” ratkaisun ja se on juuri hänen itsensä näköinen. Myös energia ja sitoutuminen toimintaan ovat tällöin parhaimmillaan. Oivalluksen syntyminen voi tapahtua ratkaisukeskeisen kysymyksen avulla.

Oletko löytänyt Ideapakoista itsellesi tähän soveltuvia menetelmiä?

Ideapakka on loistava menetelmien aarreaitta! Sovellan menetelmiä tilanteeseen ja omaan tyyliini sopiviksi. Pakka on hyvä muistuttaja ja backup. Omaan tyyliini sopivimpia ovat erilaiset positiivisten mielikuvien luontiin tarkoitetut menetelmät esim ne, joissa ankkuroidaan onnistumisen kokemuksia. Lisäksi käytän menetelmiä tavoitteen asettamiseen kuten saavutusten aikajanaa ja voima-adjektiiveja.

Myös kuvakortit ovat loistavia kun pyydän asiakasta tekemään yhteenvetoja, kiteytyksiä tai metaforia. Ne sopivat myös narratiivisten menetelmien sovelluksiin. Hyödynnän mindfulnessin menetelmiä. Ideapakasta Mindfulness työssä löytyy tähän soveltuvia perusmenetelmiä. Mindfulnessin hengessä – läsnäolo ja tähän hetkeen keskittyminen ovat avaimet aitoihin menetelmiin jotka nousevat siinä hetkessä.

Aleksin viime aikaisiin ajatuksiin voi tutustua NRJ:n podcastissa: Miten tärkeää on henkinen valmennus?