Kirjoitettu: 26.9.2013

Ideointi ja uusien asioiden alulle laittaminen on helppoa. Sen sijaan asioiden priorisointi, seuranta ja vaatiminen kuluttavat paljon energiaa. Joskus tilanteet tuntuvat vaikeilta ja on haastavaa luottaa siihen, että yritteliäisyys palkitaan. Haasta itsesi! Nappaa kiinni negatiivisista ajatusmalleista. Tutki mikä asia tuottaa ”kipua” ja työskentele kyseisen asian äärellä ahkerasti ratkaisun löytämiseksi.

Paras ase kaamokseen edellä olevien vinkkien lisäksi on sitkeä ja tinkimätön kiitollisuus. Olisiko  mahdollista kiittää joka päivä jostakin? Tarkkaile miten kiittäminen vaikuttaa sinuun ja läheisiisi. Kiitollisuus tuottaa iloa ja onnellisuutta. Ihminen ei itse tiedä, onko hän onnellinen vai ei. Kysy ympärilläsi olevilta ihmisiltä, miltä toimintasi vaikuttaa. He osaavat parhaiten kertoa, oletko onnellinen. Moni voi väittää elävänsä onnellista elämää ja olla samaan aikaan romahduksen partaalla. Sinusta juuri sinuna välittävät ihmiset näkevät sydämellään.

Tunnen erään työntekijän. Veikkaan, että sinäkin tunnet samanlaisen hahmon. Hän on pätevä työssään, hänellä on arvostusta organisaatiossa. Hänellä on ihana perhe, hyvä auto, komea omakotitalo, auttavainen tukiverkosto ja paljon aikaa harrastuksille. Kuitenkin, hänestä näkee, että hän on onneton. Miksi? Millä perusteella osaamme sanoa, että hän ei ole onnellinen? Näemme miten hän kohtelee välinpitämättömästi kanssakulkijoitaan; ohi-, yli- ja läpikävellen. Hän on helisevä vaski. Innnostus ja intohimo tärkeisiin tekemisiin ovat kadonneet. Tyhjyyden tunne ja materia ovat mielen vankila, josta ei kumpua kiitollisuutta.

Yllättävimpien ideoiden toteuttaminen syntyy vapaudesta. Tiedostamattomassa mielessä tuttuja asioita yhdistyy inspiroivalla ja jännittävällä tavalla. Tähän kykenemme parhaiten kiitollisessa ja luottavaisessa mielentilassa. Oivallukset tempaavat muut ihmiset mukaansa. Voi olla, että huonoista lähtökohdista ja ulkoisista vaikeuksista kumpuava olotilammekin pakottaa meidät innovatiivisiksi. Ulkoisilla tekijöillä – kultalusikoilla tai raastinraudoilla – ei ole kuitenkaan välttämättä aina vaikutusta siihen, mitä päätämme tuntea ja mitä kohti ponnistella. Se, mitä tunnemme ja ajattelemme tiukassa tilanteessa, vaatii jämäkkää arviointia; idean jatkojalostamista. Päätämme itse elämmekö idearikasta ja kiitollisuutta hehkuvaa elämää.

Marjo HuhtalaMarjolla on kymmenen vuoden työkokemus aikuiskoulutuksen ja valmentamisen alalta.