Kirjoitettu: 14.5.2021

Ideointi lähtee aina tarpeesta tai ratkaistavasta ongelmasta. Hyvään ja tuloksekkaaseen ideointiin tarvitaan rohkeaa asennetta ja kykyä tarttua erilaisiin näkökulmiin ja ideoihin. Näkökulmien vaihtaminen on erittäin tehokas tapa toisaalta kyseenalaistaa nykyistä ajattelua ja toisaalta rikastuttaa näkökulmia.

Walt Disneyn strategia on selkeä malli ideointiin ja tavoitteen asetteluun, jossa hyödynnetään erilaisia näkökulmia, mutta silti tuetaan samaa tavoitetta. Roolien kautta erotetaan toisistaan unelmointi, toteuttaminen ja kritisointi. Nämä osa-alueet pidetään erillään ja puhtaina ideointi- ja kehittämistilanteessa, jolloin jokainen näkökulma saa tilaa. Luovuus ja mielikuvitus, strategia ja suunnitelmallisuus sekä laaduntarkistus ja tarkkuus vievät ideointia eteenpäin kohti valmiita toimintasuunnitelmia ja tuotteita.

Walt Disneyn strategia

Jaa käytettävissä oleva aika kolmeen vaiheeseen tai rooliin: Unelmointi, Toteuttaminen ja Kritisointi. Tiimin voi jakaa kolmen hengen ryhmiin, joissa kaikissa löytyy unelmoija, toteuttaja ja kriitikko. Muista vaihtaa ryhmän rooleja kahdesti, jotta jokainen osallistuja pääsee pohtimaan asiaa kaikista näkökulmista.

  1. Unelmointi: Luovuutesi on rajaton ja jalat irti maasta. Sinun ei tarvitse välittää rahasta, rajoitteista, muiden puheista eikä muista tekijöistä, vain taivas on kattona. Anna mielikuvituksen lentää, kaikki on mahdollista. Miltä se silloin tuntuu, tuoksuu, maistuu, kuulostaa?
  2. Toteuttaminen: Mitä olet jo tehnyt unelmiesi eteen? Huomioi kaikki pienetkin askeleet. Mitä ovat resurssisi? Kuvaile niitä ja listaa kaikki. Ole kuitenkin realistinen. Miten voit toteuttaa unelmoinnin tavoitteita? Miten nämä asiat merkitään kalenteriin aikataulullisesti? Kuinka asiat hinnoitellaan?
  3. Kritisointi: Ole laaduntarkkailija ja pikkutarkka. Mitä mieltä olet unelmasta? Mitä heikkouksia siitä löydät? Mitä kysymyksiä esität? Kohdista kritiikki suunnitelmaan, ei unelmointiin tai toteutukseen.

Rooleissa voi tarvittaessa käydä useaan kertaan ja näin jalostaa suunnitelmaa. Katso lopuksi tilannetta omana itsenäsi ja ulkopuolisena tarkkailijana. Onko tilanteessa riittävästi unelmointia, toteutusta ja kritiikkiä? Mitä voisi tehdä näiden roolien yhteistyön parantamiseksi? Minkä toimintasuunnitelman voit ottaa tästä mukaasi?

Kokeile itse!

Lähityöpaja:

    • Ideointi yksin: vuorottele ja pakota itsesi erilaisiin rooleihin, myös siihen, johon on syntynyt vähiten sisältöä.
    • Isommassa porukassa: jaa osallistujat pienryhmiin ja pyydä heitä vuorottelemaan rooleissa.

Virtuaalityöpaja tai hybriditoteutus:

    • Käytä Ideapakan templaattia Mirossa tai Muralissa. Mural vaatii rekisteröitymisen.

Walt Disneyn strategian ja 47 muuta ideoinnin menetelmää löydät Ideoinnin ja luovuuden ideapakasta. Pakka sopii projektipäälliköille, tiiminvetäjille, tuotekehittäjille, palvelumuotoilijoille ja kaikille arjen isojen, pienten ja visaisten ongelmien ratkojille.