Kirjoitettu: 28.5.2021

Ideointiprosessit eivät välttämättä noudata mitään tiettyä kaavaa. Haasteita tai ongelmia ratkottaessa ideoinnilla ylitetään solmukohtia, pattitilanteita ja jämähdyksiä. Ideointiprosessin tarkoituksena on päästä tilanteessa eteenpäin tuottamalla uusia näkökulmia ja erilaisia näkökohtia, joiden avulla ideaa voidaan jalostaa.

Haasteita ja ongelmia ratkottaessa ideoiden suuresta määrästä on etua. Tilanne nähdään yhtäkkiä useista eri näkökulmista ja sitä voidaan lähestyä monella eri tavalla. Ideat tarjoavat erilaisia etenemisvaihtoehtoja, joiden avulla haasteista tulee mahdollisuuksia ja ongelmista ratkaisuja. Hyvä ideointitilanne kannattaa fasilitoida hyvin, jolloin osallistujilla on mahdollisimman luova ja turvallinen ympäristö heitellä hullumpiakin ideoita.

Lootuskukka on ideointimenetelmä, jossa haasteeseen tai ongelmaan ideoidaan pienempiä ratkaisuja ja vaihtoehtoja. Ajatuksena on, että ideat synnyttävät uusia ideoita. Nopeasti syntyvät ideat kasvattavat motivaatiota ja niiden runsas määrä edistää konkreettista etenemistä.

Lootuskukka

Korosta osallistujille, että yhdessä toimitaan rakentavasti ja kannustavasti, eli kritiikki ei ole tarpeellista. Näkökulmien ja ideoiden hyödyllisyys voidaan tutkia myöhemmin.

  1. Kirjaa ideointitehtävä ja aseta se keskelle fläppipaperia tai virtuaalista työpohjaa.
  2. Ohjaa osallistujat tuottamaan spontaaneja ideoita viereisiin terälehtiin.
  3. Nimetkää ja numeroikaa ideat.
  4. Vetäjä valitsee yhden terälehti-idean jatkoideoinnin kohteeksi ja vie sen keskimmäiseksi seuraavaan kukkaan.
  5. Ryhmä tuottaa taas keskusidean viereisiin terälehtiin uusia ideoitaan.
  6. Jatketaan samalla menettelytavalla tarvittava määrä kierroksia.

Ideapakan templaatit ovat vapaasti käytettävissäsi. Löydät ideoinnin ja palvelumuotoilun templaatteja täältä. Lootuskukka  Muralissa. (Vaatii rekisteröitymisen Muraliin.)