Kirjoitettu: 21.8.2020

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, toteaa vanha viisaus. Ryhmätöissä, kursseissa ja lukuvuoden aikana ajankäytön suunnittelu on kaiken A ja O. Työmäärää kannattaa pilkkoa osiin, kaivaa kalenteri esiin ja miettiä milloin tehdään mitäkin, jotta erilaiset aikapaineet ja deadlinet eivät muserra jaksamista. Tiimeissä ja yhteisprojekteissa aikataulutus on sitäkin olennaisempaa: omasta etenemisestä on vastuussa koko ryhmälle.

Työmäärän organisointi edesauttaa myös pitkäjänteistä oppimista. Viime hetken pänttäämisen sijaan tiedon sisäistämiselle jää enemmän aikaa ja sinulla on aikaa selvittää haastavalta tuntuvia sisältöjä. Samalla opit myös omista työskentelytavoistasi. Opiskelun työkalupakin toinen osio tarjoaa menetelmiä työskentelyyn ja organisointiin. Näiden menetelmien avulla suunnittelet ajankäyttöäsi ja tekemistäsi.

Kokeile itse!

Pienet voitot on kysymyspatteristo omien työtapojen ja ajanhallinnan arviointiin. Käytä menetelmää helpottaaksesi stressiä tai parantamaan fokusointikykyä tilanteessa kuin tilanteessa. Voit käyttää kysymyksiä joko oman ajanhallintasi arviointiin tai löytämään ryhmässä yhteisiä toimintatapoja ja luomaan tavoitteita. Tarvitset vain kysymykset, kalenterin ja muistiinpanovälineet.

Aloita arvioimalla edellisen viikon kalenteriasi kysymysten perusteella. Kirjoita sen jälkeen johtopäätökset ja kiteytä ne. Kirjoita kiteytykset kalenteriisi. Varmista, että tehtävät ovat mieluummin liian pieniä kuin suuria, jotta saadaan positiivinen kierre syntymään. Lopuksi listaa ensimmäisen viikon jälkeen kaikki onnistumiset ja jatka sen pohjalta seuraavan viikon suunnittelu.

Kysymyslista:

  • Onko tehtävien määrä realistinen?
  • Sopivan kokoisina paloina saan positiivista tunnetta toteutumisesta, liian suuret tehtävät aiheuttavat negatiivisia tunteita ”epäonnistumisesta”. Onko tekeminen mitoitettu oikein?
  • Olenko purkanut tavoitteita viikkotasolle tai päivätasolle? Esimerkiksi lukutavoite on kaksi 200 sivun kirjaa/kk -> 100 sivua/vko ja 15 sivua/pv.
  • Voinko itse vaikuttaa tavoitteideni toteutumiseen? Vai onko niiden toteutuminen myös muista kiinni?
  • Vastaako tekemiseni tavoitteitani?
  • Onko tekemisessäni riittävästi haastetta?

Ajankäytön suunnittelu maksaa vaivansa takaisin. Kalenteria vilkaisemalla tiedät mitä pitää tehdä, isot kokonaisuudet on pilkottu hallittaviin osiin ja päivittäinen työskentely edistää tavoitteidesi saavuttamista.