Kirjoitettu: 14.8.2020

Käsittelemme blogissa seuraavien viikkojen aikana opiskelua prosessina. Ryhmätyöt, kurssit ja lukuvuosi ovat kokonaisuuksia, joiden alussa asetat tavoitteita, aikataulutat työntekoa ja lopuksi arvioit ja reflektoit omaa oppimistasi. Näin saavutat merkityksellisen ja syvällisemmän oppimiskokemuksen, jossa opit samalla myös itsellesi sopivia työtapoja, ajankäytön hallintaa sekä ryhmätyötaitoja.

Opiskelun työkalupakin ensimmäisen osion menetelmät tukevat tutustumista ryhmässä ja omien tavoitteiden asettamista. Molempia tarvitaan, kun työskennellään ryhmässä. Mitä paremmin ryhmässä tutustutaan toisiinsa, sitä paremmin uskallatte esittää kysymyksiä, herättää keskustelua ja esittää ideoita. Tämä pätee niin luokkahuoneessa kuin pienemmässä ryhmätyö- tai projektiporukassa.

Tavoitteiden asettaminen puolestaan ohjaa oppimistasi, kirkastaa oppimisen päämääriä ja tavoitteellisuutta. Oppimisesta tulee kokonaisvaltaisempi prosessi, kun asetat selkeitä tavoitteita ja ymmärrät miksi työtä tehdään.

Kokeile itse!

Autiosaari on hyvä menetelmä aloittelevalle ryhmälle, jossa osallistujat ottavat vastuuta ja oppivat luomalla itse sisällön. Harjoitus sopii luokkatilanteisiin ja 4–20 hengen ryhmiin, mutta se on helppo sopeuttaa ja soveltaa etätilanteisiin ja työkaluihin verkon yli. Tarvitsette vain kyniä ja paperia tai muut muistiinpanovälineet!

Autiosaaren ensimmäisessä vaiheessa jokainen miettii ja listaa 10 asiaa/tavaraa, jotka haluaisi ottaa mukaan autiolle saarelle. Voit käyttää käsiteltävää teemaa, esimerkiksi ”Perustetaan autiolle saarelle mainostoimisto, mitä ottaisit mukaan?”.

Seuraavaksi jaetaan osallistujat neljän hengen ryhmiin, etänä käytä pienryhmiä tai tehkää video- tai ryhmäpuhelu. Jokainen ryhmä saa yhden veneen, joka on niin pieni, että siihen ei mahdu kuin yhteensä 10 tavaraa. Näin ollen jokaisessa ryhmässä kootaan yhteinen lista mukaan otettavista tavaroista.

Tämän jälkeen muodostetaan kaksi isoa ryhmää. Vene haaksirikkoutuu. On heitettävä tavaroita yli laidan. Mitkä 5 tavaraa jää mukaan otettavaksi autiolle saarelle?

Lopuksi ryhmät esittelevät viiden tavaran listansa toisilleen.