Kirjoitettu: 24.2.2023

Kirjoittanut Jani Turku

Nyhtökaura on ruoanlaiton komponentti, proteiininlähde, joka tuli markkinoille 2015 ja on tarkoitettu korvaamaan liha monissa resepteissä. Mainosteksti K-ruoka-sivustolla tiivistää hienosti: Nyhtökaura on herkullisesti ravitseva kasvipohjainen vaihtoehto lihalle. Kaura ja palkokasvit täydentävät toisiaan muodostaen hyvälaatuisen kasviproteiinin, joka on luonnostaan täynnä proteiinia ja rautaa ja sisältää vain vähän tyydyttynyttä rasvaa.

Nyhtökauraa käytetään siis ruoanlaitossa lihan tapaan, maku ja suutuntuma on kuin jauhelihassa tai lihasuikaleissa. Markkinoilla on muitakin vastaavia tuotteita, kaikilla on enemmän tai vähemmän sama tavoite eli vähentää lihansyöntiä – syy voi olla ilmastoystävällisyys tai eettiset ja moraaliset pohdinnat erilajisten kärsimyksestä ja eläinten syömisestä ylipäätään.

Nyhtökaura on vaihtoehto lihalle, mutta ei se ihan aidosti kasviskaan ole, vaan jotain siltä väliltä tai sinnepäin.

Fasilitointi muuttuu

Ennen pandemiaa ja pakollista etäjaksoa fasilitoinnin reseptit olivat useimmissa organisaatioissa hyvin samankaltaisia: lähitilaisuuksia, kokouksia tai kehittämisen eri pituisia tuokioita, joissa kokoonnuttiin yhteiseen kokoushuoneeseen tai koulutustilaan. Työtavat olivat fasilitoinnin menetelmiä, joissa hyödynnettiin samaa keittokirjaa eli liimalappuja, fläppitauluja sekä pari- tai ryhmäkeskusteluita. Tyypillinen kesto oli kokouksissa tunnista kahteen ja kehittämisessä puolesta päivästä kokonaiseen. Joissain prosesseissa kesto saattoi olla useita päiviä peräkkäin tai jaksotettuna pidemmälle ajalle. Jos fasilitointi tuolloin olisi annos työpaikan lounasruokalassa, vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla vain yhteen makuun.

Lähitoteutukset olivat normaali käytäntö, vaikka joissain työpaikoissa hajautetut tiimit ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmeniä. Jos etätyön historia ja sen vaiheet kiinnostavat, sen juuret ovat aina teollisen vallankumouksen ajoissa ja historian eri vaiheet summaa hyvin blogikirjoitus sivustolla Sorry I was on mute. Mutta tosiaan, pääosa työpaikoista ja työtavoista aina fasilitointia myöten, oli keittää asiat kasaan lähitoteutuksena.

Pandemia ja etätyö iskivät päälle olosuhteiden pakosta keväällä 2020 ja jatkuivat eri tavoin eri puolilla maailmaa ainakin pari vuotta. Ja jälkiaallot ravistelevat maailmaa edelleen. Nyt tätä kirjoittaessa helmikuussa 2023 rajoituksia on vähennetty rajusti. Monet työpaikat vahvasti kehottavat tai jopa yrittävät pakottaa työntekijänsä takaisin lähitöihin. Kuuluisina esimerkkeinä tästä ovat esim. Applen kolme päivää viikossa tai briteissä esihenkilöt haluaisivat kaikki työntekijänsä takaisin toimistolle. Halulle palata lähityöhön on monta tärkeää syytä, joista yksi selkeä lienee tarve palata johonkin vanhaan ja tuttuun. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa lohturuoka tuo pysyvyyttä.

Pandemia muutti työn olosuhteita ja lavensi mahdollisuuksia. Siltikin haikailemme makuja, joihin olemme tottuneet. Jatkaen ruokavertausta, kaikki pakotettiin uudenlaisen padan äärelle. Lounastarjonta oli muutettu yhdessä yössä eivätkä läheskään kaikki tienneet, miten suhtautua uusiin vaihtoehtoihin. Monet fasilitoijat eivät osanneet kokata näistä oudoista raaka-aineista mitään lähellekään niin makoisaa kuin silloin ennen wanhaan.

Fasilitoinnin nyhtökaura

Kun fasilitointi siirtyi pakotettuna pelkästään etään, tarvittiin etäyhteys sekä yhteistyön alustoja. Ensimmäiset säännöt ja suositukset olivat, että yhteyksillä pidetään video päällä, jotta nähdään toisemme ja voidaan reagoida paremmin ja monipuolisemmin. Sitten tulivat digitaaliset alustat ja niiden ensimmäiset ja pääosin edelleen suosituimmat sovellukset ovat digitaalinen valkotaulu ja digitaaliset liimalaput. Tätä minä kutsun fasilitoinnin nyhtökauraksi, sillä osattiin ottaa käyttöön jotain tuttua ja turvallista. Sellaista, mihin on jo totuttu ja haluttaisiin mennä takaisin, mutta ei ihan täysin voida tai haluta mennä.

Monet vetäjät tunnistavat ilmiön: kun energiaa yritti etäpalavereissa pitää yllä, kukaan ei sanonut tai kommentoinut mitään ja tuntuu kuin oma elämänhalu imeytyisi Teamsin mustaan aukkoon, josta takaisin tuijottavat korkeintaan nimikirjaimet.

Pandemian edetessä ja kokemusten karttuessa olemme onneksi tottuneet työkaluun ja oppineet hyödyntämään sen hyviä ja huonoja puolia luonnollisemmin. Uskon, että kun olemme oppineet tekemään parempaa yhteistyötä etänä ja lisäksi työvälineet ovat kehittyneet siinä samalla, nyt on luonnollisempaa avata Teams/Zoom/Meet-yhteys ja olla yhteydessä ruudun välityksellä. Toisaalta energia ei enää valu tyhjiin tuijottaessa mustaa ruutua ja toisaalta osaamme osallistua eri tavoin ja erilaisella keskittymisen tavoilla energiaamme säästäen.

Digialustoista on tullut visuaalisesti vetävän näköisiä ja niissä osataan yhdistellä elementtejä ja rakentaa dynamiikkaa tilaisuuksiin sekä rakentaa pedagogisesti järkeviä kokonaisuuksia. Perustoiminnallisuudet digitaalisine liimalappuineen eivät ole se ainoa vaihtoehto, vaan työkaluna voidaan käyttää ihan yhtä hyvin vaikkapa jaettua taulukkolaskennan tiedostoa tai editoida yhteistä tekstidokumenttia.

Nykyään lounaaksi on tarjolla joskus jauhelihaa, monesti vielä lihankorviketta muistuttamaan vanhasta, mutta hyvin usein osataan jo tehdä maittavaa ja monipuolista kasvisruokaa uudistuneilla resepteillä.

Jos haluat miettiä syvemmin lähi- ja etäosallisuuden keinoja ja eroja, osallisuuden elementtejä  on pohdittu Ideapakan viime viikon blogikirjoituksessa.

Osallisuuden tulevaisuus

Taitaa olla hyvinkin inhimillistä, että mieluummin tehdään niin kuin on totuttu ja pikkuhiljaa uudistetaan vähän ja vasta pakon edessä enemmän, kuin että osattaisiin automaattisesti hyväksyä uudet toimintatavat ja -ympäristöt ja sopeutua niihin.

Pakottamalla ei kenestäkään tule kasvissyöjää tai edes flexaajaa, mutta meidän fasilitoijien vastuulla on kokata paremmin. Kun kunnioitetaan uutta tilannetta, siitä saadaan erittäin maittavia annoksia aikaan. Hyvin tehtynä kaikki nauttivat eikä tarvitse vertailla tai erityisesti haikailla vanhaan, sillä tärkeintä on maistuva osallistujan elämys.

Mieti tarkkaan – mitä voitat videokameroiden ollessa pakotettuna päällä? Vai antaisitko mieluummin jokaisen valita, miten annoksensa nauttivat? Luovu ainakin illuusiosta, että etänä tai hybridissä saadaan samoja asioita aikaan kuin lähitoteutuksissa: ne ovat kovin erilaiset annokset, koska raaka-aineet ovat erilaisia. Nyhtökaura on helppoa, mutta entäs jos haastat itsesi ja kokkaat koekeittiön uusilla välineillä. Osallisuuden tulevaisuus on tehdä hyvää yhteistyötä ja se on erilaista erilaisilla alustoilla ja työvälineillä. Hyvän fasilitoinnin tarve ei muutu vaikka maailma muuttuu.

Fasilitoimisiin,

PS. Disclaimer: kirjoittajalla tai Ideapakalla ei ole mitään liha- tai kasvisruokavaliota tai varsinkaan nyhtökauraa vastaan vaan iloitsee siitä, että on erilaisia vaihtoehtoja.

PPS. Jani fasilitoi mielellään monenlaisia juttuja, ota yhteyttä tai kurkkaa täältä, mitä kaikkea Ideapakalla on tarjolla fasilitoinnista.