Kirjoitettu: 3.12.2009

Perinteiset projekti- ja oppimisympäristöt ovat staattisia. Ihmiset istuvat rivissä paikoillaan ja ohjaaja esittää tykillä asioita ja kysyy lopuksi ”Oliks kellään kysyttävää?”. Kysymys jo itsessään vahvistaa osallistujien passiivista roolia ja sisältää piiloviestin ”Älkää vaan kysykö enää mitään”.

Kun oivalluttaminen tapahtuu huoneen kaikilla seinillä, osallistujat joutuvat vähintäänkin kääntämään päätään ja liikkumaan tilassa, mikä lisää aivotoimintaa. Missä vaiheessa muka evoluutio muutti ihmisen sellaiseksi, joka toimii parhaiten istuessaan passiivisesti tuolissa? Teollista yhteiskuntaa tämä ehkä tuki, mutta luovassa aivotoiminnassa vaaditaan jokaisen osallistujan aktiivista panosta.

Kun halutaan aitoa osallistumista ja oppimista ja tehostaa tätä kautta toimintaa kannattaa miettiä, miten saisi myös tilan tukemaan aktiivista toimintaa. Kun ideointi tapahtuu tussi- tai fläppitaululla, loppuu tila usein kesken. Maalaa kokonainen seinä ideointialustaksi. Ideapaint -verkkokauppa tarjoaa tähän tarkoitukseen soveltuvaa maalia, jonka toimii monilla eri pinnoilla.

Suomalaisista maalikaupoista löytyy myös erikoismaaleja, joilla seinän voi maalata esimerkiksi liitutauluksi ja pohjalle voi vetää kerroksen maalia, joka tekee seinän magneeteille soveltuvaksi. Magneetteja voi hyödyntää esim. jatkuvasti käytössä olevana arvojanana.